El Consell Comarcal de la Garrotxa preveu pujar un 7,5% el cost de la recollida de les escombraries als ajuntaments. El percentatge va sorgir al darrer ple de l'Ajuntament de les Planes d'Hostoles. La pujada -encara que sense concretar el percentatge- també va estar entre les informacions que va donar Lluís Amat (alcalde per la Vall Plural-AM) al darrer ple de la Vall d'en Bas.

L'Ajuntament de les Planes d'Hostoles en el seu darrer ple va aprovar un 5 per cent de puja de la taxa d'escombraries. La causa de l'augment -segons va explicar l'alcalde Eduard Llorà CiU a Ràdio les Planes- és que la despesa de la recollida comarcal d'escombraries puja un 7,5% de cara el 2016. L'alcalde va indicar: "Creiem que l'Ajuntament havia d'assumir una part de l'augment i no repercutir-lo al 100%". Així doncs, l'Ajuntament es farà càrrec del 2,5% de la despesa.

La puja del preu de la recollida a nivell comarcal també va ser informada al darrer ple de la Vall d'en Bas. "Es pujarà força la taxa de la recollida de deixalles del Consell Comarcal cap als ajuntaments", va dir al ple, l'alcalde de la Vall d'enBas, Lluís Amat (La Vall Plural-AM). Amat va indicar que la intenció de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas és que la puja repercuteixi el menys possible als veïns de la Vall d'en Bas. El criteri general dels regidors va ser que la puja de les escombraries ha estat una constant dels darrers anys, però cada any se n'han sortit de fer-la massa difícil als veïns. Amat va indicar que la pujada està relacionada amb el retard de l'entrada en servei del Centre de Triatge de la Recollida d'Escombraries que està previst a Sant Jaume de Llierca.

El centre de triatge

La previsió era que al 2014 el Centre de Triatge d'Escombraries de Sant Jaume de Llierca. A principis de febrer del 2013, la Comissió d'Urbanisme de Girona va aprovar el projecte del Consell Comarcal per a la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca. Això no obtant -a l'abril del 2013- el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va avisar que la regressió econòmica de la Generalitat feia difícil la posada de dates en el tema del Centre de Recollida de Residus.

Al març del 2105, en motiu de l'ampliació de la planta de tractament de residus d'Olot -precisament pel retard del centre de Sant Jaume-, el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Berga (CiU), va ratificar que el Centre de Triatge de Residus de San Jaume de Llierca està dins de la planificació de residus de la Generalitat i es farà. Si no s'ha fet - segons ell, és per causa de la regressio econòmica general, però no per un canvi d'intenció. L'Ajuntament de Sant Jaume està en contra de la ubicació prevista.