La Guàrdia Civil de Girona va celebrar com és habitual cada 12 d'octubre la festa de la seva patrona, la mare de déu del Pilar. El cos policial va aprofitar ahir la diada per fer balanç de les actuacions realitzades a la província de Girona. Destaca l'increment de quilos de marihuana comissats i també l'augment dels de cocaïna, que més que dupliquen respecte a les xifres donades a conèixer l'any passat durant el dia del Pilar.

El tinent coronel de la comandància de Girona, Jorge Cumbal Simal s'estrenava ahir en una festa de la patrona. Va entrar a treballar com a nou cap del cos a Girona el mes de maig prenent el relleu al fins llavors coronel José Luis Tovar. Cumbal va ressaltar que estava molt satisfet de tornar a treballar a Catalunya, ja que havia estat cinc anys a Lleida, on s'havia sentit respectat, va dir. El tinent coronel va ser l'encarregat d'explicar les dades més rellevants. D'entrada, la Guàrdia Civil ha comissat més de 800 quilos de plantes de marihuana i supera els 750 quilos intervingut l'any anterior.

Una altra dada que va destacar són els quilos de cocaïna intervinguts, un total de 45,225 quilos. Xifra que més que duplica els 20 quilograms de l'any anterior. Pel que fa l'heroïna, el cos de seguretat n'ha intervingut més de mitja tona, una suma inferior a les 1,5 tones d'haixix comissades en l'anterior període. I finalment, segons va destacar el tinent coronel, també han decomissat 4,384 quilos d'altres tipus de substàncies estupefaents. Totes les substàncies intervingudes tenen un valor de 3,2 milions d'euros si haguessin arribat al mercat negre. Des del Pilar de l'any passat, la Guàrdia Civil també ha intervingut 1,2 milions en setze actuacions de contraban -moviment de capital- i ha comissat 31.210 caixes de tabac valorades en 142.758 euros.

Fruit d'aquestes actuacions i d'altres de penals derivades d'actuacions de la Policia Judicial, el cos policial ha fet 76 detencions i 85 imputacions. El tinent coronel de la comandància va ressaltar una actuació de la Guàrdia Civil de Girona del 2015 i és la recuperació de cinc bustos romans i ibers que s'havien posat a la venda a internet. Una veïna de Palafrugell els va posar a la venda per 750 euros però el seu valor arqueològic i cultural és molt més alt, segons els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat. Segons Jorge Cumbal, la troballa dels bustos no havia estat comunicada ni tampoc s'havia registrat la seva venda. Les possibles sancions poden arribar a 210.000 euros.

Un cos de rescats

La patrona d'enguany ha posat èmfasi a la Unitat de rescat i Intervenció en Muntanya de Puigcerdà que va néixer el 1975. El tinent coronel va assegurar que és una unitat que realitza els seus serveis amb una gran "entrega i professionalitat". Des de l'últim Pilar han fet un total de 81 serveis d'auxili, un rescat i tres recerques de desapareguts. Juntament amb els submarinistes dels GEAS són dos grups especialistes en aquest tipus d'actuacions.

La diada de la patrona de la Guàrdia Civil també va comptar com és habitual amb desfilada, condecoracions i homenatges a la seu de la comandància de Girona. Cumbal va ressaltar el paper de col·laboració entre cossos de seguretat de tots els nivells -nacional, català, local i internacional- i va animar els membres de la Guàrdia Civil a seguir treballant i a millorar el servei. Entre els condecorats hi va haver agents del cos, de les Policies Locals de Lloret i Olot així com d'altres cossos de seguretat per actuacions destacades. El tinent coronel també va tenir un record de companys morts assassinats per ETA el 1987 i va recordar que no es pot abaixar la guàrdia.

Carles Puigdemont; el delegat del Govern, Eudald Casadesús, el diputat Enric Millo i la diputada i regidora Concepció Veray.