Inicien el pagament de les compensacions als agricultors de muntanya

Unió de Pagesos veu "injustificat i discriminatori" l'abonament parcial de les ajudes del 2014, ja que Agricultura pagarà el 52% del previst

14.10.2015 | 07:31

El Departament d'Agricultura va iniciar divendres el pagament dels ajuts d'Indemnització Compensatòria de muntanya corresponents al 2014, que a les comarques gironines, són 1,053 milions repartits en 536 beneficiaris.

Des del departament asseguren que es pot iniciar aquest pagament tant reclamat pels ramaders pirinencs gràcies a la modificació presentada a la Comissió Europea per tal d'incrementar la partida pressupostària d'aquesta línia d'ajut, i després que finalment el Consell de Ministres aprovés el 2 d'octubre la transferència de fons de l'Administració de l'Estat acordada en la Conferència Sectorial del mes de juny passat.

Quan l'any 2014 es va convocar l'ajut, Agricultura ja va informar que el pressupost del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2007-2013 per a aquesta mesura ja s'havia esgotat i que únicament es podria incrementar amb el pressupost d'altres mesures que no executessin.

En conseqüència, la dotació que es va fixar per fer front al pagament dels ajuts estava molt per sota del cost previst de la línia. 

Aquest últim mes s'ha realitzat una modificació de la fitxa financera del PDR 2007-2013, amb l'objectiu de garantir la seva execució pressupostària i alhora aconseguir el màxim percentatge de pagament de les indemnitzacions compensatòries.

Amb aquesta modificació, diu Agricultura, no ha estat possible arribar a pagar un 100% de l'ajut, però s'ha incrementat de manera important la despesa prevista en l'Ordre del CGE, establint un pagament definitiu del 52% del total, segons informa la conselleria de Jordi Ciuraneta.

Agricultura també critica els "retards reiterats" en les transferències de fons per part de l'Administració de l'Estat, que comporten un retard en el pagament als agricultors. "Enguany, l'Estat està retardant quatre mesos les transferències de fons que s'acorden en les Conferències Sectorials", critiquen des del departament.

L'abonament de les indemnitzacions compensatòries fora de muntanya es realitzarà a càrrec del nou Programa de Desenvolupament Rural, el PDR.cat2020.

Per la seva banda, el sindicat Unió de Pagesos considera "injustificat, discriminatori i contrari als acords de la Taula Agrària i del Parlament" el pagament parcial d'un 52% dels ajuts d'Indemnització Compensatòria corresponents al 2014 per part del Departament d'Agricultura per a les zones de muntanya "i que també vol traslladar a les zones desfavorides de Catalunya les properes setmanes".

L'organització agrària denuncia que l'argumentació esgrimida pel departament per només efectuar un pagament del 52%, retallant els ajuts en 5,8 milions d'euros, "és clarament una maniobra que falta a la veritat, ja que el PDR de Catalunya 2014-2020, aprovat per la Comissió Europea aquest estiu, disposa de la pràctica totalitat dels seus fons per atendre aquest import, ja que està prevista una dotació de 810,4 milions d'euros"

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L'Isaac i l'Helga, aquest dilluns.
Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Una campanya a la xarxa permet que els dos animals tornin a estar junts després de tres mesos...

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

En canvi, els estudiants de la demarcació que reben un ajut del 50% per a aquest servei pugen un...

Propostes d´oci per fer aquesta tarda a les comarques gironines

Propostes d´oci per fer aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibre, exposicions, premis i contes per als petits

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Sant Feliu de Pallerols tornarà 20.000 € cobrats de més als veïns

Sant Feliu de Pallerols tornarà 20.000 € cobrats de més als veïns

L'oposició vol que es reemborsi la totalitat del que es va recaptar de més en setze anys

Enllaços recomanats: Premis cinema