Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) han descrit per primera vegada la relació entre l'obesitat i la població de fongs que hi ha a l'intestí humà. Els investigadors gironins, juntament amb altres instituts de recerca catalans, han presentat una investigació centrada en la comunitat de fongs -anomenada micobioma- que viuen a l'intestí i com la seva composició varia en funció de si el pacient és obès o no.

Els fongs representen entre el 0,03% i el 2% dels microorganismes que es concentren a l'intestí i que formen un ecosistema anomenat microbiota, clau per al funcionament correcte de l'aparell digestiu i que és molt sensible als canvis metabòlics. Mentre que els bacteris, que són els components més abundants de la microbiota, fa temps que s'estudien i que s'ha determinat la seva relació amb trastorns com la diabetis o l'obesitat, encara se sap poc sobre els fongs.

L'estudi, que s'està fent des del 2012 amb una mostra de 52 individus, recull per primer cop els resultats d'una anàlisi comparativa del tipus i la quantitat relativa de fongs, tant en la població obesa com en la prima. La recerca descriu com varien en funció de si la persona és obesa o no, i fins i tot diferencia entre si l'obès està metabòlicament sa o no.

A més, els investigadors s'han adonat que quan l'individu perd pes, augmenta un determinat tipus de fongs. El descobriment obre la porta a convertir la comunitat de fongs en una eina per a tractar l'obesitat.

L'estudi l'encapçala el doctor José Manuel Fernández-Real, investigador de l'Idibgi i cap de secció d'Endocrinologia de l'hospital Trueta de Girona, i s'ha publicat a la revista Scientific Reports del grup Nature.