Els Agents Rurals han localitzat i destruït durant aquest any a Catalunya 31 nius de vespa asiàtica, més del doble que durant tot l'any anterior, quan en total se'n van eliminar una quinzena. Per això, els experts calculen que enguany es podria arribar al mig centenar de nius, una xifra que el 2016 es podria doblar, superant el centenar.

Del total de 31 nius, trenta han estat localitzats a les comarques de Girona i un a la província de Lleida. La majoria de les deteccions s'han fet a la comarca de la Garrotxa, seguides de l'Alt Empordà, el Gironès, el Ripollès i la Selva. Per ara, el Baix Empordà i la Cerdanya són les dues úniques comarques gironines en les quals no s'ha detectat aquesta espècie invasora, situació que segons els experts no significa que no n'hi hagi.

Habitualment, els nius són localitzats per apicultors, agents rurals i, en menys grau, per particulars. Es dóna el cas que entre els nius destruïts el mes passat, un va ser localitzat a Cantallops (Alt Empordà) per Julia Cano, una estudiant de batxillerat que realitza el seu treball d'investigació sobre l'estudi d'aquest insecte.

Les previsions són que durant aquesta tardor la xifra de nius pugui créixer molt més, tenint en compte que l'expansió d'aquest insecte voraç avança ràpid i s'ha detectat un important nombre d'exemplars de velutina a diferents punts de les comarques de l'Alt Empordà i la Garrotxa. Davant aquesta problemàtica, el cap del Cos d'Agents Rurals de la província de Girona i membre de la Comissió de Seguiment de la Vespa velutina, Ignasi de Dalmases, insisteix en la necessitat de la "col·laboració d'organismes públics i privats per combatre una espècie que no es pot eradicar, però sí frenar".

Presència en zona gironina

La "Vespa velutina" va ser detectada per primer cop a França l'any 2004 després que un transport de mercaderies la importés de manera accidental des d'Àsia. A la província de Girona, els primers insectes d'aquesta espècie van ser localitzats a Garriguella, l'any 2011, des d'on es va expandir per tota la comarca.

L'abril de 2012, es va capturar el primer exemplar de reina de vespa asiàtica de tot Catalunya, en un dels ruscos que un apicultor tenia instal·lats entre Rabós i Vilamaniscle. Només uns mesos més tard, ja es van localitzar nius d'aquests animals -que maten les abelles tradicionals- a un radi de 30 quilòmetres de l'inici d'aquesta plaga, que es va estendre rapidament per tota la província.

A la Garrotxa, la presència d'aquest insecte depredador va ser detectada a Sant Privat d'en Bas el setembre de 2013 i a la comarca de la Selva, l'octubre del mateix any, quan se'n van trobar al pantà de Susqueda, així com també al Ripollès i al Gironès.

Últims casos

Els casos més recents es van produir aquestes últimes setmanes a l'Alt Empordà i a la Garrotxa. A Portbou, els Agents Rurals van eliminar dos nius de vespa velutina, un dels quals va ser localitzat en un antic mas abandonat a tocar de l'embassament, i un segon cap a la zona de La Farella. Un dels dos nius era d'importants dimensions i va caldre eliminar-lo amb munició, en comptes d'insecticida.

A la Garrotxa, a finals d'agost es va destruir a trets un niu de vespes asiàtiques situat a un cedre de 22 metres d'alçada, dins d'una finca urbana al carrer Aiguanegra de Sant Joan les Fonts. Aquesta va ser la primera vegada que es va eliminar un rusc d'aquests insectes situat en una xarxa urbana a Catalunya. Només 15 dies més tard, es van detectar dos ruscos d'aquest animal al jardí d'un mas de Santa Pau.