Uns 300 mulats provinents de Roja, prop del Canigó-Conflent, irrompran aquest matí a Les Planes d'Espinavell. Es tracta de la Tria dels Mulats d'Espinavell. El certament atrau milers de visitants, per això l'organització recomana que s'hi vagi aviat. L'inici dels tractes de compravenda està prevista per entre les 10 i les 11 del matí. A la tarda, tindrà lloc la tria de les eugues i dels mulats. D'aquí el nom de Tria de Mulats, que al·ludeix a la separació de les cries de les seves mares. Finalment, les eugues i els cavalls, separats ja de les seves cries, retornen a l'entorn de la muntanya del Costabona, on esperaran les primeres neus perquè els propietaris els traslladin als respectius masos

Durant la fira, els animals es podran veure de prop als corrals i hi hauran sortejos

El context ramader de la Fira - segons Joan Pastoret, un dels responsables- és d'una cada millor cria dels poltres, d'una major demanda de la carn de bestiar equí per causa de la fi de la limitació de la venda en establiments especialitzats i de la recomació mèdica del consum de carn de poltre per tal d'aportar ferro als organismes.

En la part negativa va indicar la manca de subvencions a la ramaderia del cavalls i el manteniment d'uns preus excessivament baixos. "Venem els poltres per sota del preu que el venien els nostres pares", va exemplificar.

El fet que el bestiar vaquí -segons ell- sí que estigui ajudat fa perillar l'estabilitat de la ramaderia dedicada als cavalls. Així doncs, cada vegada són més els ramaders que canvien les eugues i els pollins per les vaques. Això no obstant, va considerar: "Sempe n'hem tingut i en tindrem".

En tot cas la festa dels Mulats d'Espinavell -com cada any- avui durà milers de persones a Les Planes d'Espinavell.

L'èxit d'acceptació va fer que el Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya atorgués el Diploma Turístic de Catalunya a l'Ajuntament de Molló, precisament per aquesta Fira. La Generalitat va donar-los el diploma al 1997.