La temporada de bolets s´allarga

Les fortes calors del mes de juliol van retardar la sortida dels fongs a la Vall de Camprodon

14.10.2015 | 15:22
Cabassos de bolets posats a la venda a peu de carretera · Diari de Girona
Cabassos de bolets posats a la venda a peu de carretera · Diari de Girona

Les fortes calors del més de juliol van retardar l´inici de la temporada del bolet a la Vall de Camprodon. Ara, la persistència del bon temps acompanyada de dies de pluja propicia un allargament de la temporada. «Amb el terra calent, quan plou i refresca el bolet surt», explica Maria Pastoret (boletaire d´Abella, al municipi de Vilallonga de Ter). Els fongs –segons ella– sorgeixen d´un dia per l´altre i són complicats de trobar. Explica: «La cerca de bolets sempre sorprèn».

Posa d´exemple el dia que va trobar rovellons en un bosc d´avets. «En una sector com una plaça en vaig trobar molts i l´endemà hi vaig tornar i en vaig collir 40 més». La causa -segons explica- és que el rovelló en un 80% és aigua i la resta minerals i surt d´un dia per l´altre si les condicions li són bones.

Pastoret avisa que quan comencin els primers freds la temporada a la Vall de Camprodon estarà acabada. «El bolet surt quan les temperatures estan entre els 15, 16 i 17 graus», precisa. És la temperatura que ara fa als boscos de Llanars, Camprodon i Sant Joan de les Abadesses. A Abella a 1.250 metres –segons ella–, la temporada ja està acabada.

Explica que els bolets més apreciats són els ceps, els quals han superat els rovellons. «La gent els persegueix», diu. És un bolet amb la coberta de color marró castany i el peu gruixut, d´un color blanquinós amb tendència cap al gris. Es fa en fagedes, rouredes i alzinars. «És un bolet –indica– que s´ha de congelar, perquè no es pot confitar». El preu dels ceps –en els darrers dies– ha voltat els 19 euros el quilo. El segueixen el rossinyol a 15 € i el rovelló també, a 15 €.

Segons ella, ara és el temps dels fredolics i del rossinyol de pi. Pastoret explica que a partir d´ara la tendència serà que els bolets surtin a menys alçada. «L´any passat –recorda–, a Font Rubi (a la part baixa de la Vall de Camprodon en direcció a la Garrotxa) encara collien rovellons pel desembre».

Explica que cap a la Garrotxa a mitja tardor tendeixen a sortir més rossinyols, també coneguts com a vaquetes, són un bolet molt apreciat per causa del sabor que aporten als plats de platillo i de vedella amb bolets. Exposa: «Els rossinyols tenen la particularitat de no corcar-se mai i es poden collir molts dies després del seu naixement». Continua: «Ara, surten els rossinyols de pi i els fredolics».

Maria Pastoret és partidària d´una regulació de la cerca de bolets. perquè «Hi ha massa gent als boscos i ho aixafen tot», assenyala. Ha vist gent amb coves i rascles, sobretot entre setmana.

L´any passat el Consell Comarcal del Ripollès va gestionar la proposta del Departament d´Agricultura de regular la cerca de bolets als boscos de titularitat pública de Molló i Setcases, unes 8.000 hectàrees. Van aconseguir fer la senyalització, però no van poder tirar endavant de fer pagar una taxa per la cerca de bolets.

El problema el van tenir a Setcases. És una localitat que a l´hivern té els esquers de l´estació d´esquí de Vallter, a l´hivern, i el senderisme, a l´estiu.

A la tardor, només els queda la cerca de bolets. «En un dia –exemplifica Pastoret–, vaig comptar 75 cotxes al camí d´Espinavell (Molló) a Setcases». Tots els viatgers dels vehicles eren al bosc a la cerca de bolets.

L´atracció dels bolets fa que Setcases organitzi una fira d´aquest producte. La darrera va tenir lloc fa uns quinze dies i va omplir la localitat de visitants.

Són gent que en molts casos fa un apat o dorm a la localitat. La despesa que deixen és el motiu pel qual els veïns de Setcases –fa un any– es van oposar a la implantació d´una taxa. En una majoria consultada per Diari de Girona van considerar que si s´aplicava una quota havia de de ser per tots els boscos i no sols per als del costat del poble.

La idea era fer un carnet de 10 € que permetés collir 6 quilos de bolets al dia durant la temporada, amb la condició de tallar-los bé. Per als jubilats la quota es reduïa a 5 € al dia. La controvèrsia provocada ha reduït la prova de cobrar per cercar bolets als boscos del Paratge Natural de Poblet, en aquest lloc la quota es va començar a aplicar fa 2 anys i ha estat ben acceptada. El Departament d´Agricultura descarta aplicar al Ripollès una quota per la cerca de bolets en el proper any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Rull, ahir a Girona.
La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Alerta de pluges per aquest dissabte a Girona

Alerta de pluges per aquest dissabte a Girona

Es poden arribar a acumular 50 litres per metre quadrat

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

L'equip de la productora fa diversos dies que enregistra imatges pels carrers d'aquest municipi

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

La segona fase de la remodelació del carrer dels Valls anirà des del carrer Sant Antoni fins a la...

Un terç dels residus que es llancen al contenidor d´envasos no hi hauria de ser

Un terç dels residus que es llancen al contenidor d´envasos no hi hauria de ser

Les grans ciutats gironines superen la taxa mitjana d'objectes que acaben per error al recipient...

Enllaços recomanats: Premis cinema