El comitè científic i grup de treball de les jornades espanyoles i internacionals sobre la conservació del cranc de riu, celebrades a Olot, ha destacat en les conclusions que, a la llum de les investigacions genètiques, ecològiques i històriques existents, el cranc de riu és una espècie autòctona a la península Ibèrica que es troba amenaçada greument al territori. Per això, els experts que van formar part de les jornades organitzades pel Consorci de l'Estany i de la Generalitat, amb participació del Consell Superior d'Investigacions Científiques en el projecte LIFE Potamo Fauna, han volgut desmentir certes especulacions recents sobre l'origen de l'espècie de cranc de riu autòcton.

Les jornades van reunir entre el 21 i el 25 de setembre tècnics especialistes de fauna aquàtica procedents de comunitats autònomes diferents, juntament amb científics nacionals i internacionals, a més de comptar amb la presència del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

A les jornades van anunciar-se importants descobriments. Entre els estudis de les poblacions ibèriques, el Departament de Genètica de la Universitat Complutense (en línia amb estudis previs del Museu Nacional de Ciències Naturals-CSIC) revela l'existència de clares estructures, diferències poblacionals i unitats de conservació que faciliten l'orientació dels centres de cria, a part de les accions dels plans de conservació i les mesures de gestió de l'espècie autòctona.