L'aeroport de Girona, juntament amb el de Reus, ha mantingut durant el mes de setembre una tendència a la baixa en el nombre de viatgers. De fet, els dos equipaments s'han situat com els principals aeròdroms d'Aena -que ocupen les 20 primeres posicions dels aeroports amb més passatgers- que perden més usuaris el setembre. Girona i Reus ja s'havien convertit, en els mesos anteriors d'aquest estiu, en dos dels aeròdroms d'Aena que han registrat els percentatges més accentuats de caiguda de viatgers. Tal com es pot observar al gràfic que acompanya aquest article, els aeroports de Girona i Reus han tingut un descens que sempre ha rondat o superat el 20% des del juliol i fins al setembre, respecte als mateixos mesos de l'any passat.

Evolució dels passatgers a l'aeroport

Passatgers a l'Aeroport de Girona | Create line charts

Quan falta un mes per tancar la temporada d'estiu, que acabarà a finals d'octubre, es constata una evidència que s'ha repetit des que va començar l'època estival. El cas és que mentre els aeròdroms de Girona i Reus només han perdut passatgers al llarg de la temporada d'estiu, que va donar el tret de sortida l'antepenúltim dia de març, Barcelona sempre ha guanyat usuaris (si es comparen les dades de l'època estival d'aquest any amb el mateix període del 2014). De moment, des del gener i fins al setembre, l'aeroport de Girona ha registrat una caiguda del 18,8% de viatgers (en els nou primers mesos ha sumat gairebé un milió i mig de passatgers), Reus ha tingut un 17,4% menys d'usuaris i el Prat ha augmentat en un 4,7% el nombre de viatgers.

Pel que fa a les dades mensuals, l'aeroport de Girona ha perdut aquest setembre un 19% dels passatgers respecte al mateix mes de l'any passat. L'equipament de Vilobí d'Onyar ha registrat un total de 217.884 viatgers en el novè mes del 2015, que són 51.000 usuaris menys que el setembre del 2014. De fet, a l'aeroport de Girona-Costa Brava, tots els mesos d'enguany han patit una caiguda de passatgers si es comparen amb l'any passat. Els 217.884 viatgers d'aquest setembre s'han situat com el registre més baix de l'aeròdrom gironí des del 2004. De fet, fins a l'any passat, mai en un setembre s'havia caigut dels 300.000 usuaris i amb aquest nou descens ja són 17 els mesos consecutius amb pèrdua de passatgers (en termes interanuals).

Sobre la dependència de Ryanair a l'aeroport de Girona, quasi el 85% dels viatgers que aquest setembre han utilitzat l'equipament de Vilobí ho han fet per volar amb Ryanair. La companyia irlandesa ha traslladat 184.882 dels 217.884 usuaris. La següent aerolínia amb més volum de passatgers ha estat Transavia, amb 13.904 viatgers.

Mercaderies a l'alça

Una vegada més, el percentatge positiu es troba en el transport de mercaderies. L'equipament de Vilobí ha registrat aquest setembre 6.050 quilos, que són un 8% més que el mateix mes de l'any passat. Les operacions de l'aeroport de Girona també han crescut en el novè més del 2015, amb un total de 2.045 moviments. Això ha suposat un 3,4% més d'operacions que el setembre del 2014.