Una tesi proposa millores a les "Smart Grid"

Un investigador de la UdG planteja solucions per reduir els costos energètics de les xarxes elèctriques intel·ligents

15.10.2015 | 07:29

La tesi doctoral de l'investigador de la Universitat de Girona (UdG) Ferrant Torrent proposa millores per reduir els costos energètics de les xarxes elèctriques inte·ligents. Les anomenades Smart Grid són xarxes elèctriques que, gràcies a la contribució de les tecnologies de la informació i la comunicació, duen a terme un ús eficient, sostenible i econòmic del subministrament energètic des d'un únic sistema de gestió.

Malgrat això, han aparegut problemes d'optimització que reclamen nous mètodes per solucionar-los. L'investigador Ferran Torrent, del grup de recerca eXIT (Enginyeria de Control i Sistemes Intel·ligents) de la UdG, ha estudiat els problemes plantejats per les Smart Grid en la seva tesi doctoral Optimisation Methods Meet the Smart Grid. New Methods for Solving Location and Allocation Problems under the Smart Grid i proposa diferents mètodes per tractar-los i, alhora, mostrar els beneficis econòmics de la seva aplicació.

En primer lloc, el treball de Ferran Torrent posa el focus en l'anomenada Demand Response (DR), quan un consumidor té la capacitat de reduir el seu consum elèctric com a resposta a un senyal d'emergència de la xarxa (per exemple, en hores punta) i, en conseqüència, és recompensat, per exemple, se li factura l'electricitat més barata durant el temps de reducció.

L'autor planteja solucions innovadores que inclouen nous protocols de programació de tasques i de gestió de recursos per tal de reduir els costos associats al consum d'electricitat. Els mètodes permeten obtenir consums òptims amb un error d'un 2% i reduir fins al 20% els costos de potència.

En segon lloc, la tesi se centra a determinar quina és la producció d'energia de cada generador en un context de generació distribuïda d'energies renovables. Per resoldre la qüestió, es proposa un mètode autoorganitzatiu basat en el concepte de justícia distributiva, introduint així una nova manera d'enfocar el problema, ja que la tendència general és proposar mètodes centralitzats.

Els resultats en els casos estudiats demostren que s'aconsegueix una producció distribuïda que satisfà totes les entitats mantenint un nivell de fiabilitat del sistema.

Nous generadors

Finalment, l'estudi es fixa en la localització (o connexió) de nous generadors a una xarxa determinada. En concret, s'analitza el nombre de nous generadors que calen per cobrir una demanda, el tipus (eòlic, fotovoltaic), la mida o la capacitat i el lloc on s'han de situar, tenint en compte la meteorologia. Com a resultat es recomana un mètode per donar suport en el procés de decisió als enginyers elèctrics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Cinc activitats per fer aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Cinc activitats per fer aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Cinema, llibres, festes populars, premis i exposicions

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

L'ACA reconeix que una de les causes de l'estat d'aquests ecosistemes és «la reducció dels cabals...

La Diputació presenta cinc projectes a la convocatòria d´ajuts europeus Feder

La Diputació presenta cinc projectes a la convocatòria d´ajuts europeus Feder

Els programes, que s'han fet amb la participació de la UdG, consistoris i altres entitats, tracten...

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

L'equip de la productora fa diversos dies que enregistra imatges pels carrers d'aquest municipi

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

La segona fase de la remodelació del carrer dels Valls anirà des del carrer Sant Antoni fins a la...

Enllaços recomanats: Premis cinema