Les sitges de Pinsos Ganador, a punt de ser història

Elèctriques Escubedo projecta ampliar la seva planta al Pla de l'Estany i augmentar la plantilla amb cent treballadors

16.10.2015 | 07:32
La finca Ganador tal com va quedar la setmana passada, després de les primeres exposicions · Aniol Resclosa
La finca Ganador tal com va quedar la setmana passada, després de les primeres exposicions · Aniol Resclosa

Les grans sitges cilíndriques que s´eleven al marge de l´autovia de Banyoles, la carretera C-66, al seu pas per Palol de Revardit tenen les hores comptades. La setmana passada, unes voladures van enderrocar l´edifici adjacent que, com tot el complex, pertanyia a antigues fàbriques de pinso abandonades des de fa anys. L´objectiu de l´enderroc és que una empresa veïna, Especialitats Elèctriques Escubedo S.A., pugui ampliar les seves instal·lacions, augmentar la producció i, en una previsió a mig termini, incrementar la plantilla en un centenar de treballadors més.

El procés s´emmarca en un pla especial urbanístic que l´Ajuntament de Palol de Revardit ha aprovat de manera inicial i que, ara, està a l´espera de l´aprovació definitiva de la Comissió territorial d´Urbanisme de la Generalitat. Aquest projecte urbanístic duu el mateix nom de la finca que ocupa i que, alhora, es diu com l´antiga fàbrica de Pinsos Ganador, que va tancar fa prop de 25 anys i que es dedicava a l´elaboració de menjar per a animals. Després de la seva marxa de Riudellots de la Creu –un nucli que pertany a Palol de Revardit–, l´equipament va donar cabuda a una altra empresa de pinsos, que també va acabar tancant.

Lladres en un edifici perillós

La qüestió és que, almenys des de fa una dècada, les sitges d´emmagatzematge i l´antic edifici industrial estaven abandonats. Amb el pas dels anys, la progressió del seu deteriorament s´ha pogut observar des de la C-66, que ha situat l´antiga fàbrica de pinsos en un aparador ben visible per als conductors. I especialment, per als lladres, tal com va assenyalar l´alcalde de Palol de Revardit, Jordi Xargay, qui va remarcar la proliferació d´incursions a l´interior de la finca per tal de robar-hi ferro i d´altres elements metàl·lics de l´estructura. Més enllà d´evitar els robatoris, un dels objectius del pla urbanístic és eliminar uns edificis degradats i insegurs perquè –com va assenyalar Xargay– «un problema era que hi entrava gent i era perillós».

L´alcalde confia que la propera comissió territorial d´Urbanisme inclogui el pla especial urbanístic Finca Ganador i l´aprovi. Pel que fa a l´Ajuntament, a l´abril va donar el vistiplau inicial al projecte i el va sotmetre a exposició pública. Juntament amb el conveni urbanístic que va subscriure amb l´empresa Especialitats Elèctriques Escubedo S.A., un document que regula l´ordenació de la finca Ganador perquè aculli l´ampliació de l´activitat industrial d´Esbubedo.

Aquesta és una de les indústries més antigues de Palol de Revardit –s´hi va implantar el 1978, tretze anys després de la seva fundació a Santa Coloma de Gramenet– i es dedica a la creació de sistemes de connexió per als mercats de l´automoció, els electrodomèstics i l´electrònica, que ven a més d´una cinquantena de països diferents. La seva planta de Riudellots de la Creu va començar ocupant prop de 1.000 metres quadrats, que ja s´han ampliat dos cops –els anys 2003 i 2012– i que ara han tornat a quedar insuficients.

Jordi Xargay va explicar que l´empresa de sistemes elèctrics ha esgotat les seves possibilitats de creixement i, per aquest motiu, va mostrar el seu interès per la fàbrica de pinso abandonada. L´alcalde va assegurar que el projecte d´ampliació d´Escubedo «és molt important per Palol, perquè és una de les empreses més antigues, que ha evolucionat i progressat amb el temps, i és un referent mundial en el sector». A més, Xargay va remarcar que, en els propers anys, l´obra «implicarà més llocs de feina, més de cent llocs de treball»; un creixement que es preveu en el projecte previ que la indústria ha presentat a l´Ajuntament.

Sitges pendents d´enderrocar

De moment, el que interessa a totes les parts implicades és la neteja de la finca, ara plena de runes després que s´hagi enderrocat el gruix de la fàbrica. Pel que fa a les sitges, l´alcalde va explicar que els tècnics estan valorant la millor manera de fer-ho.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Una campanya a la xarxa permet que els dos animals tornin a estar junts després de tres mesos...

Sant Feliu de Pallerols tornarà 20.000 € cobrats de més als veïns

Sant Feliu de Pallerols tornarà 20.000 € cobrats de més als veïns

L'oposició vol que es reemborsi la totalitat del que es va recaptar de més en setze anys

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Els jutjats han dictat 91 ordres d'allunyament i 68 prohibicions de comunicació a maltractadors...

Les temperatures màximes no superen els 17 graus a la demarcació de Girona

Les temperatures màximes no superen els 17 graus a la demarcació de Girona

Els registres més alts es van desplomar en tan sols un dia entre quatre i sis graus en la majoria...

Enllaços recomanats: Premis cinema