Les grans sitges cilíndriques que s´eleven al marge de l´autovia de Banyoles, la carretera C-66, al seu pas per Palol de Revardit tenen les hores comptades. La setmana passada, unes voladures van enderrocar l´edifici adjacent que, com tot el complex, pertanyia a antigues fàbriques de pinso abandonades des de fa anys. L´objectiu de l´enderroc és que una empresa veïna, Especialitats Elèctriques Escubedo S.A., pugui ampliar les seves instal·lacions, augmentar la producció i, en una previsió a mig termini, incrementar la plantilla en un centenar de treballadors més.

El procés s´emmarca en un pla especial urbanístic que l´Ajuntament de Palol de Revardit ha aprovat de manera inicial i que, ara, està a l´espera de l´aprovació definitiva de la Comissió territorial d´Urbanisme de la Generalitat. Aquest projecte urbanístic duu el mateix nom de la finca que ocupa i que, alhora, es diu com l´antiga fàbrica de Pinsos Ganador, que va tancar fa prop de 25 anys i que es dedicava a l´elaboració de menjar per a animals. Després de la seva marxa de Riudellots de la Creu -un nucli que pertany a Palol de Revardit-, l´equipament va donar cabuda a una altra empresa de pinsos, que també va acabar tancant.

Lladres en un edifici perillós

La qüestió és que, almenys des de fa una dècada, les sitges d´emmagatzematge i l´antic edifici industrial estaven abandonats. Amb el pas dels anys, la progressió del seu deteriorament s´ha pogut observar des de la C-66, que ha situat l´antiga fàbrica de pinsos en un aparador ben visible per als conductors. I especialment, per als lladres, tal com va assenyalar l´alcalde de Palol de Revardit, Jordi Xargay, qui va remarcar la proliferació d´incursions a l´interior de la finca per tal de robar-hi ferro i d´altres elements metàl·lics de l´estructura. Més enllà d´evitar els robatoris, un dels objectius del pla urbanístic és eliminar uns edificis degradats i insegurs perquè -com va assenyalar Xargay- «un problema era que hi entrava gent i era perillós».

L´alcalde confia que la propera comissió territorial d´Urbanisme inclogui el pla especial urbanístic Finca Ganador i l´aprovi. Pel que fa a l´Ajuntament, a l´abril va donar el vistiplau inicial al projecte i el va sotmetre a exposició pública. Juntament amb el conveni urbanístic que va subscriure amb l´empresa Especialitats Elèctriques Escubedo S.A., un document que regula l´ordenació de la finca Ganador perquè aculli l´ampliació de l´activitat industrial d´Esbubedo.

Aquesta és una de les indústries més antigues de Palol de Revardit -s´hi va implantar el 1978, tretze anys després de la seva fundació a Santa Coloma de Gramenet- i es dedica a la creació de sistemes de connexió per als mercats de l´automoció, els electrodomèstics i l´electrònica, que ven a més d´una cinquantena de països diferents. La seva planta de Riudellots de la Creu va començar ocupant prop de 1.000 metres quadrats, que ja s´han ampliat dos cops -els anys 2003 i 2012- i que ara han tornat a quedar insuficients.

Jordi Xargay va explicar que l´empresa de sistemes elèctrics ha esgotat les seves possibilitats de creixement i, per aquest motiu, va mostrar el seu interès per la fàbrica de pinso abandonada. L´alcalde va assegurar que el projecte d´ampliació d´Escubedo «és molt important per Palol, perquè és una de les empreses més antigues, que ha evolucionat i progressat amb el temps, i és un referent mundial en el sector». A més, Xargay va remarcar que, en els propers anys, l´obra «implicarà més llocs de feina, més de cent llocs de treball»; un creixement que es preveu en el projecte previ que la indústria ha presentat a l´Ajuntament.

Sitges pendents d´enderrocar

De moment, el que interessa a totes les parts implicades és la neteja de la finca, ara plena de runes després que s´hagi enderrocat el gruix de la fàbrica. Pel que fa a les sitges, l´alcalde va explicar que els tècnics estan valorant la millor manera de fer-ho.