Pere Macias, que actualment és portaveu de CDC al Congrés dels Diputats, va anunciar ahir que deixa la política. El diputat gironí va explicar -des de l'escriptori de la cambra baixa de les Corts- la seva "decisió personal" de no concórrer a les eleccions generals del proper 20 de desembre. Macias va afegir que ha adoptat aquesta determinació perquè cal "cedir el pas" a les noves generacions del partit i va subratllar que comparteix "al cent per cent" l'estratègia de CDC. En declaracions a Diari de Girona, Macias va voler deixar clar: "No me'n vaig decebut". De fet, va avançar que continuarà formant part de la direcció de la formació fins al pròxim congrés del partit.

Nascut a Olot el 1956, Macias fa més de 30 anys que es troba al capdavant de diferents institucions. Si res no canvia, el proper gener deixarà de ser representant polític amb la idea de tornar a ocupar, segons va comunicar ahir, la seva plaça de professor a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Macias va considerar que 30 anys són "molts" i va valorar que cal "donar exemple". "Estem en plena refundació del partit i una manera de recolzar el projecte és donar pas a altres", va posar de manifest Macias, que va afegir que va prendre aquesta decisió "després d'un procés de reflexió". El portaveu de Convergència al Congrés es va declarar "en comunió amb tot el procés que ha dut a terme" la seva formació.

Macias va assegurar que no es tracta d'una "decisió senzilla", perquè després de més de tres dècades en institucions manté el "xip del servei públic". Ara bé, Macias va destacar: "Per garantir la pervivència del projecte polític de CDC, alguns ens hem de separar i incorporar-nos a la vida civil, per dir-ho d'alguna manera". Per això, va voler explicar que adopta la decisió amb "pesar", malgrat que amb "total convenciment". Macias va detallar que ja havia anunciat la seva determinació tant al president de la Generalitat, Artur Mas, com a la direcció del partit. En principi, formarà part de la direcció de la formació fins al pròxim congrés de Convergència, que es preveu celebrar el primer trimestre de l'any vinent.

Una àmplia trajectòria

Pere Macias va començar a militar a CDC el 1977. El juny del 1983 va ocupar el primer càrrec polític, com a regidor de l'Ajuntament d'Olot. Nou mesos després, el març del 1984, Macias -que havia estat el número dos de la llista de CiU a la capital de la Garrotxa a les eleccions municipals del 1983- va assumir l'alcaldia d'Olot. Amb només 27 anys, Macias va substituir Arcadi Calzada al capdavant de l'Ajuntament d'Olot, ja que Calzada va ser el número u de la candidatura de CiU a Girona a les eleccions al Parlament de l'abril del 1984. Macias va liderar el consistori olotí més de 12 anys, fins al juny del 1996.

Mentre va ser alcalde d'Olot, Macias també va ser vicepresident de la Diputació de Girona des del 1987. Aquesta responsabilitat va mantenir-la fins a l'octubre del 1994, quan va substituir Josep Arnau -que va dimitir per motius personals- de president de la Diputació. Uns mesos després, Macias va ser el cap de llista de CiU a la demarcació de Girona a les eleccions al Parlament del novembre del 1995. Per això, llavors compaginava els càrrecs d'alcalde d'Olot, president de la Diputació de Girona i diputat al Parlament de Catalunya. També entre el 1995 i el 1996 va ser el president de l'Associació Catalana de Municipis i Consells Comarcals.

Una situació que va canviar el juny del 1996, quan l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, va nomenar Macias conseller de Medi Ambient. Macias només va ocupar aquesta cartera un any, perquè el juliol del 1997 Pujol va nomenar-lo conseller de Política Territorial i Obres Públiques del Govern català. Un càrrec que va mantenir fins al novembre del 2001. Tot i això, llavors va continuar com a diputat al Parlament fins al 2006.

En els últims anys de diputat a la cambra catalana, també va ser designat senador pel Parlament de Catalunya (des del 2003). Macias va ser al Senat -on va ser president del grup de CiU- fins al 2008, quan va assumir la responsabilitat de diputat al Congrés després de ser el número dos de la candidatura de CiU per la circumscripció de Barcelona. Des d'aleshores, ha estat diputat al Congrés en dues legislatures. De fet, Macias ocuparà el càrrec fins al gener de l'any vinent, ja que -com a portaveu de CDC- formarà part de la comissió permanent del Congrés després de les eleccions generals del desembre i fins que es torni a constituir la cambra baixa de les Corts. Llavors, Macias -doctorat en enginyeria de camins, canals i ports- abandonarà la política i, tal com preveu, farà de professor titular de legislació urbanística la UPC.