Dues setmanes després que Eva Palau, que des del juliol ocupava la vicepresidència segona de la Diputació de Girona, presentés la seva renúncia a l'acta de diputada de la institució provincial, encara hi ha la incògnita de qui ocuparà el seu lloc. De moment, al ple ordinari de la Diputació del proper dimarts es farà efectiva la baixa de Palau, que va prendre possessió de diputada a la institució com a representant d'Unió tot i que des del setembre ha deixat de militar al partit. Per això, un dels interrogants és saber si la persona que substituirà Palau serà d'UDC.

D'entrada, tot apunta que el nou diputat provincial no representarà Unió. El motiu és que, quan el juliol es va constituir la nova corporació de la Diputació de Girona, cada partit havia d'anomenar tres substituts per diputat. Llavors, el grup de CiU va optar per designar l'alcalde de Sant Martí de Llémena i president del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets (CDC), el regidor de Policia i Via Pública de Banyoles, Lluís Costabella (també de Convergència) i el segon tinent d'alcalde de Flaçà, Miquel Terradez (que és de Demòcrates de Catalunya) com a suplents de Palau.

De fet, tot i que les primeres informacions assenyalaven que Terradez es convertiria en el substitut de Palau, la Junta Electoral ha determinat que el nou diputat provincial s'ha d'escollir entre els tres designats com a suplents. Per tant, si finalment el substitut fos Busquets o Costabella, el representant que ocuparia la baixa de Palau seria de CDC. En canvi, si Terradez prengués possessió d'aquesta acta, es tractaria d'un cas similar al de Palau. La raó és que Terradez, que el juliol també representava Unió, ara és un dels díscols del partit que forma part del moviment Demòcrates (integrat pels sobiranistes que militaven a UDC).

La decisió de qui ocuparà l'acta de Palau encara es pot allargar unes setmanes, ja que es preveu que el substitut no prengui possessió de l'acta fins al ple ordinari de la Diputació de Girona del proper novembre. A més, l'entrada del nou diputat provincial pot afectar també la composició del govern de la institució.

Negociació oberta pel govern

Sobre aquesta qüestió, CDC i ERC continuen en negociacions de la possibilitat d'arribar a un acord de govern. El president de la Diputació, Pere Vila, va llançar la proposta des de CDC fa dues setmanes amb la voluntat d'incorporar ERC al govern de la institució. El fet és que l'actual govern de la Diputació de Girona es va constituir el passat juliol amb la majoria del grup de CiU (format per quatre diputats provincials d'Unió). A part de Palau, els tres altres diputats són: el primer tinent d'alcalde de Palafrugell, Albert Gómez, l'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias, i l'alcalde de Vilamalla, Carles Álvarez. Ara bé, Gómez i Frias també han deixat de militar a Unió, mentre que Álvarez es manté al partit.

Per això, davant aquesta situació, Vila va optar per plantejar a ERC l'entrada al govern. De moment, el president d'ERC a la demarcació de Girona i també portaveu del grup republicà a la Diputació, David Mascort, va explicar ahir que CDC i ERC estan treballant en una "bona sintonia". "El possible acord al qual arribem no estarà fet la setmana que ve", va avançar Mascort, que va descartar que ja es pugui formalitzar el pacte de govern al ple ordinari del proper dimarts. "És important determinar què anem a fer i s'han de lligar moltes coses", va afirmar Mascort, que va posar de manifest que "s'ha d'encaixar tot".