Dissabte · El gironí desconnectat

Iñaki Gabilondo observa que Girona sencera ha marxat i ha desconnectat d'Espanya. Quan diu sencera, intueixo que vol dir majoritàriament. Quan es refereix a marxar, parla de l'estadi mental i sentimental. Bona part dels habitants de les comarques de Girona no tenen cap mena de lligam emocional i ni tan sols quotidià amb Espanya. Viuen d'esquena a l'agenda informativa i emotiva espanyola i no mostren cap tipus d'interès per cap projecte en comú, si és que com a tal existeix, cosa que el propi Gabilondo nega. Aquests gironins ja només accepten la brega amb Espanya: aquella portada de diari que els ataca, aquella editorial amb bala, aquella declaració incendiària... Per la resta, fan vida al marge i això és impossible de redreçar.

Diumenge · Manos Limpias

Manos Limpias, la banda ultra que es va querellar contra Los Lunis per homosexuals, es posa pel mig de tots casos judicials més espectaculars dels darrers temps a Espanya per la via de l'acusació popular. La persistència d'aquesta lúgubre organització, integrada per gent provinent del feixisme, és una anomalia greu en el sistema judicial espanyol. Converteix en més feble la justícia perquè, malgrat que les seves denúncies no acaben gairebé mai en res, es dediquen a pertorbar els processos judicials. Hi ha interès perquè Manos Limpias continuï merdejant?

Dilluns · Callats com putes

L'aeroport de Girona està morint a poc a poc. Mes rere mes, perd passatgers. Per a Ryanair, aquest aeroport ja no és estratègic. El negoci el té a Barcelona. Per primera vegada en 13 anys, no arribarà als dos milions de passatgers en un any natural, quan durant l'època daurada de Ryanair va arribar als cinc milions i mig. A més a més, els irlandesos han anunciat que enguany no tenen previst recuperar vols a Girona.

La Cambra de Comerç, la gran avaladora de la companyia, responia irritada quan se l'advertia del perill del monocultiu (confiar el futur de l'aeroport a una sola companyia). Ara, callen com putes.

Dimarts · Pronòstics perillosos

"Les comarques de Girona van sortir de la crisi l'any passat", segons les conclusions dels autors de l'Anuari Econòmic Comarcal de Catalunya Caixa. El catedràtic d'Economia Aplicada Josep Oliver ha aventurat que el 2015 es tancarà molt positivament.

Compte amb els pronòstics. Oliver és un economista reconegut, però no infal·lible. Recordo un dia de juliol de 2011 a l'hotel Carlemany de Girona. Oliver ens va pronosticar solemnement la fi de la crisi. Això va ser una setmana abans que es tornés a desplomar el planeta sencer i entréssim en el moment més dur d'aquesta súper crisi. En aquell moment, com ara, les dades també convidaven a l'optimisme.

En aquella ocasió, un amic economista em va dir: l'economia no es pot preveure només amb dades sinó que "cal la vista però, sobretot, l'olfacte".

Dimecres · L'exili dels cotxes

L'Ajuntament de Girona no descarta crear aparcaments dissuasius a les sortides de les autopistes per evitar que els vehicles entrin a la ciutat. Està en fase d'estudi i ho volen pactar amb els altres ajuntaments implicats. Aquesta ocurrència està lligada, òbviament, amb la de fer pagar dos euros per aparcar a la Copa.

Realment, Girona està tan saturada com per fortificar-la de nou? Aquesta és la pregunta fonamental. Si la finalitat és començar-se a plantejar una mesura valenta de veritat, com augmentar les zones peatonals a la ciutat, estaríem davant d'una maniobra intrèpida. Però molt em temo que la intenció no és aquesta i respon més a la improvisació.

Dijous · Projecte fallit

El projecte de fer un museu Thyssen a l'antiga fàbrica Can Serra de Sant Feliu de Guíxols serà, a efectes històrics, un projecte estrellat. L'actual alcalde l'ha enterrat definitivament. Carles Motas el considera inviable i creu que n'hi ha prou amb augmentar l'actual espai d'exposició que tenen al Monestir. Amb la decisió d'aquest alcalde, que mai ha mostrat gran passió pel projecte, s'esvaeixen els 15 milions d'euros que havien compromès l'Estat, la Generalitat i els anteriors governants de l'Ajuntament. Els projectes no es poden deixar podrir i el del museu Thyssen feia més d'una dècada que era un simple joc polític.

Divendres · Riu amb aigua

El Llobregat, el de l'Empordà, en el passat un riu amb nervi que causava un munt d'inundacions als pobles de la falda de l'Albera, sempre l'he associat amb la Junquera, que mai han sabut què fer amb aquest riu. Sempre ha estat una nosa, un pàrquing però sobretot una mena de frontera entre el poble i les carreteres.

Ara llegeixo al Setmanari L'Empordà que l'equip de govern ha encarregat un estudi urbanístic amb la idea de recuperar el Llobregat per al poble. L'alcaldessa diu que volen integrar-lo a la traça urbana i, més endavant, recuperar les rescloses i aconseguir que el riu tingui una làmina d'aigua. Vaja, que el riu faci de riu. Una bona iniciativa.