Desenes de persones de diferents confessions es van reunir ahir al campus de Lletres de la UdG per participar en el sisè Parlament Català de les Religions, organitzat per Vivarium Gerisena. Xerrades, música, dansa, art, fotografia i gastronomia es van combinar al llarg de tot el dia per teixir ponts de diàleg interreligiós.

La jornada va començar amb els càntics vèdics del grup Namaskar i un record per a Rafel Lluçà, degà de Lletres desaparegut ara farà un any i membre de l'entitat organitzadora. Tot seguit, el doctor en Filosofia Jordi Pigem, expert en el pensament de Raimon Panikkar, va oferir una conferència inaugural en què va subratllar la transició que el món està vivint cap a "un món nou" on l'espiritualitat ha de tenir un paper preponderant. Pigem va alertar de la crisi de la societat a molts nivells -des del mediambiental fins als valors-, i va descriure una "societat materialista i desorientada" en què, tanmateix, s'obren més oportunitats que mai. Per això, va apel·lar a aprofitar l'experiència humana acumulada a través dels segles per intentar encarrilar un món que, va advertir, "pot anar cap a l'evolució o el col·lapse". En aquest sentit, va considerar que serà primordial la consciència de cadascú i el bagatge que puguin aportar les diferents tradicions espirituals.

Tot seguit, la comunitat sikh va oferir un refrigeri i posteriorment s'encarregaria del dinar, un "langar" -el seu àpat tradicional- per al qual els assistents es van poder descalçar, rentar les mans i cobrir el cap com a signe de respecte. Els representants sikhs van explicar que al seus temples hi pot anar sempre qualsevol persona necessitada a menjar i va recordar que es poden visitar lliurement, sense haver de demanar permís.

L'eix central de la jornada van ser tres diàlegs que es van dur a terme de forma simultània. El primer, Mysterion (silenci), va comptar amb Montse Castellà, presidenta de la Coordinadora Catalana d'Entitats Budistes, i Abdel Wadud Sabaté, fundador del Centre Sufí de Barcelona, amb la moderació de Teresa Gardans, del Centre d'Estudi de les Tradicions Religioses. El segon, Paideia (paraula), va comptar amb la periodista Míriam Díez i el poeta i lingüista Carles Duarte, sota la moderació del professor universitari i exconseller Joan Manuel del Pozo. El tercer diàleg, Oikonomia (Acció), va estar moderat per l'empresari budista Idili Lizcano i va comptar amb Àngels Guiteras, expresidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector, i Jorge Burdman, membre de la Comunitat Israelita de Catalunya.

A la tarda, després de la recapitulació dels diàlegs a càrrec dels moderadors, va haver-hi actuacions musicals de la comunitat israelita de Barcelona i el Cor Àkan, a banda de dansa hindú. Ignasi Moreta va fer la síntesi.