El judici a l´expresident de la Diputació de Girona i exalcalde de Salt, Jaume Torramadé, pel cas del presumptes abusos sexuals a ­l´exassessora d´Unió, Minerva Amador, s´està convertint en la roca de Sísif, que altra vegada torna a rodolar muntanya avall just quan li quedava un pas per fer el cim. L´advocat de l´acusació particular, Joaquim Bech de Careda, ha sol·licitat la suspensió de la vista, que s´havia de celebrar dijous i divendres a la Sala de Matrimonis dels Jutjats de Girona, al·legant que té un judici ineludible a l´Audiència Nacional perquè es tracta d´una causa amb pres. La suspensió se li ha concedit, encara que no s´ha notificat per escrit a les parts -es farà al llarg d´aquesta setmana-.

Aquest canvi d´última hora en un procediment que aviat arribarà als tres anys -els presumptes tocaments haurien passat en el sopar d´inici de campanya electoral autonòmica de 8 de novembre de 2012- molt probablement implicarà que no es pugui celebrar la vista fins a l´any 2016, tenint en compte que el Jutjat Penal número 5, que és l´encarregat de practicar la prova, ja té agendats els judicis que resten pendents fins el desembre. La vista oral d´aquest cas estava previst que durés un parell de dies per la quantitat de testimonis que han de declarar. Entre ells, els 11 comensals que afirmen no haver vist res durant el sopar o el cap de protocol de la Diputació de Girona.

L´acusació particular es troba aquesta setmana a Madrid per celebrar el judici sobre una entrega de gairebé 250 quilos de cocaïna que es va produir a Barcelona i que es va descobrir en una operació conjunta de la Policia Nacional, l´FBI i la DEA americanes i que va comptar amb la col·laboració de la Fiscalia General de Colòmbia. L´operació va tenir lloc el novembre de 2012 i es va saldar amb quatre detinguts, que encara resten en presó provisional, cosa que s´ha tingut en compte per donar prioritat a aquest judici en comptes del de Torramadé-Amador.

El cas de mai acabar

El cas dels presumptes abusos sexuals ha patit entrebancs des del principi. Inicialment, el jutge instructor hi veia una falta de vexacions injustes que es podia solucionar amb un judici ràpid però l´acusació particular va apel·lar a l´Audiència Provincial de Girona i aquesta va determinar que l´assumpte presentava indicis d´un delicte d´abusos sexuals. Per tant, obligava a realitzar una instrucció -presa de declaracions de denunciant i denunciat, testimonis i altres proves.

Una vegada tancada la instrucció les parts van haver d´emetre els seus escrits de conclusions provisionals: la fiscalia i l´acusació particular catalogaven els fets d´un delicte d´abusos sexuals. La fiscalia reclama a Torramadé 3.600 euros de multa i el pagament d´una indemnització de 1.000 euros pels ­danys morals a l´assessora. L´acusació sol·licita dos anys de presó i 20.000 euros d´indemnització. La defensa, Manel Mir, entén que els fets denunciats no han passat -els 11 comensals del sopar neguen haver vist res- i demana absoldre el seu client.

Han calgut tres anys perquè el cas arribés a judici en aquestes condicions. Ara torna un pas enrere que retarda més el resultat final.

Al marge d´això, també hi ha la denúncia per extorsió que Torramadé va interposar contra l´exassessora perquè, segons indica, va reclamar-li 50.000 euros a canvi de denunciar-lo per assetjament sexual.