· OPERACIÓ PETRUM: FINANÇAMENT IRREGULAR DE CDC

La Guàrdia Civil ha detingut l'exacalde d'Anglès Josep Manel Bassols (CiU) pel seu vincle amb l'empresa Oproler

L'exbatlle convergent del 1995 al 2003 és delegat de Catalunya de la constructora investigada en l'operació de la Guàrdia Civil sobre el suposat cobrament de comissions il·legals per part de Convergència Democràtica de Catalunya

21.10.2015 | 17:55
La Guàrdia Civil ha detingut l'exacalde d'Anglès Josep Manel Bassols (CiU) pel seu vincle amb l'empresa Oproler

Un dels empresaris detinguts en l'operació d'investigació sobre el suposat cobrament de comissions il·legals és l'exalcalde d'Anglès per CiU, Josep Manel Bassols. Va estudiar arquitectura en la Universitat Politècnica de Catalunya i és propietari d'un estudi de arquitectura, construcció i promoció. Des de l'any 2011 és delegat de Catalunya de la constructora d'Oproler l'empresa investigada en l'operació del 3%. Bassols va ser alcalde entre 1995 i l'any 2003 i també va ser diputat provincial.


A més de Bassols, el balanç de la tercera fase de l'operació 'Petrum' que s'està desenvolupant aquest dimecres és de deu persones detingudes i 23 registres. Entre els detinguts hi ha el tresorer de CDC i responsable de les finances de la CatDem, Andreu Viloca, el conseller delegat de l'empresa pública Infraestructueres.cat, Josep Antoni Rosell, i vuit directius d'empreses constructores.

Totes les detencions estan relacionades amb l'operació que investiga presumptes comissions per adjudicació d'obra pública. Set dels dirigents d'empreses constructores detinguts són: Xavier Tauler, exconseller delegat de Copisa, José Luis Gamero de Rogasa, Jordi Soler del Grup Soler, Antonio Garcia Bragado de Tec 4, Sergio Lerma de l'empresa Oproler a Madrid i el mateix Josep Manel Bassols, exalcalde d'Anglès i militant de CDC.

En total s'han produït 23 registres, concretament en 10 domicilis, 8 empreses, els ajuntaments d'Olot i Sant Fruitós del Bages, la seu de CDC i la d'Infraestructures.cat, l'empresa encarregada d'adjudicar l'obra pública.

Un dels registres s'ha produït a Acciona, encara que no hi ha cap detingut en aquesta empresa. I un dels detinguts, l'exconseller delegat de Copisa, també està implicat en el cas de l'Audiència Nacional contra Jordi Pujol Ferrussola.

En el cas d'Olot, els agents, que s'han presentat a l'ajuntament han requerit informació sobre l'adjudicació del servei de recollida d'escombraries al municipi el 2011 a la UTE formada per IGFA-Urbaser. L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CDC) ha explicat que les condicions del concurs les va redactar l'anterior equip de govern, encapçalat pel socialista Lluís Sacrest.

De Sant Fruitós del Bages, els agents de la Guàrdia Civil s'han endut dues caixes amb la documentació relacionada amb la construcció del centre cívic Nexe, unes obres realitzades per l'empresa Grup Soler i que es relacionen amb el pagament de comissions a la fundació CatDem. L'actual alcalde del municipi, Joan Carles Batanés (Gent fent Poble), ha explicat que "qui ha d'estar més preocupada és la gent de CiU que governava en aquell moment".

El 28 d'agost passat, la Guàrdia Civil ja va entrar a la seu de la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya en el marc de la mateixa operació 'Petrum'. En aquella ocasió, es va escorcollar també el domicili de l'extresorer del partit, Daniel Osácar, i els ajuntaments de Lloret de Mar, Figueres, Sant Celoni i Sant Cugat del Vallès.

La primera fase de l'operació però, es va produir el 23 de juliol, quan s'haurien trobat documents que demostrarien pagaments de Teyco del 3% a la fundació CatDem, com a comissions per a l'adjudicació d'obra pública. En aquella ocasió, es va detenir Jordi Sumarroca, conseller delegat de Teyco i fill del fundador de Convergència Democràtica de Catalunya, Carles Sumarroca, i dos membres més de la seva família. A més, es va detenir l'exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, i el gestor Marià Júdez.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema