L'hospital Josep Trueta de Girona és un dels nou hospitals catalans que participen al projecte GCAT, Genomes per la Vida, un estudi de recerca genòmica en salut per investigar les components genètiques en la salut i ajudar a predir malalties. L'estudi està encapçalat per l'Institut de Medicina Predictiva del Càncer i l'Institut Germans Trias, amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits, i pretén conèixer, a partir d'una anàlisi de sang, com es modifica la predisposició genètica d'una persona sota alguns factors ambientals. La voluntat d'aquest projecte de medicina preventiva és aconseguir una guia de predicció que determini com canvia el risc a desenvolupar una malaltia determinada, així com la resposta a un tractament específic.

L'hospital de Can Ruti de Badalona i el Sant Pau de Barcelona van començar una prova pilot del projecte, en què participen nou centres d'arreu de Catalunya que tenen una delegació del Banc de Sang. A més del Trueta, en són partíceps centres com l'hospital de Bellvitge, el Sant Joan de Déu, el Joan XXIII de Tarragona o l'Arnau de Vilanova de Lleida.

El projecte s'articularà a partir de mostres de 50.000 persones de 40 i 65 anys que viuen en una regió concreta i que no tenen intenció de marxar de Catalunya els propers 5 anys.

Els participants cedeixen una mostra de sang de manera altruista i un cop es disposi de la informació genòmica i els hàbits de vida, i es creuin amb la història clínica dels participants, es realitzarà un seguiment durant els cinc anys propers, per comprovar qui es manté en un bon estat de salut i qui emmalalteix.

Així, els coneixements dels components genètics, a més d'aportar coneixements sobre els mecanismes generals que impliquen diverses malalties, permetrà fer estimacions del risc individual i una millor classificació de pacients i malalties.

D'aquesta manera, diuen els responsables de Genomes per la Vida, es podrà dissenyar el tractament més adequat i garantir una pràctica mèdica més precisa i personalitzada.

Amb les mostres s'elaborarà una guia de factors de predicció de determinades malalties així com una sèrie de recomanacions de salut diferenciades per grups de població susceptibles a desenvolupar determinades patologies, i per tant, que puguin actuar com a medicina preventiva.

A més, l'estudi també permetrà garantir uns diagnòstics més acurats i afinar més en l'administració de tractaments i en la valoració de realitzar proves diagnòstiques invasives.