La voluntat del govern d'Artur Mas de desmarcar-se de la corrupció dels temps de Pujol ha quedat emmascarada. La Guàrdia Civil va detenir ahir Josep Manel Bassols, marit de la responsable de transparència de la Generalitat, Núria Bassols. La detenció de Josep Manel Bassols es va produir en el marc de l'operació per la trama de suposats cobraments pel seu vincle amb l'empresa Oproler juntament amb nou detencions més i fins a 23 registres.

Bassols és un dels empresaris detinguts dins de l'operació policial Petrum sobre el suposat cobrament de comissions il·legals i va ser alcalde d'Anglès per CiU entre 1995 i l'any 2003 i també va ser diputat provincial fins al 2003 pel partit judicial de Santa Coloma de Farners. En l'àmbit professional, va estudiar arquitectura en la Universitat Politècnica de Catalunya i és propietari d'un estudi d'arquitectura, construcció i promoció. Des de l'any 2011 és delegat de Catalunya de la constructora d'Oproler, l'empresa investigada en l'operació del 3% i de la que hi ha un altre detingut, Sergio Lerma, amb responsabilitat a Madrid..

Es dóna la circumstància que Bassols manté encara un estret vincle amb els cercles de poder de Convergència Democràtica a les comarques gironines. L'exalcalde d'Anglès va ser escollit com a membre de l'executiva de la ciutat de Girona que presideix Joan Bagué. Una prova de la confiança que tenen amb ell és que va ser el cap de campanya a les eleccions municipals de 2011, les que van atorgar l'alcaldia a Carles Puigdemont. Actualment encara figura com a membre de l'executiva de l'agrupació local de CDC de Girona.

Més vincles amb el govern

El seu vincle amb el govern de la Generalitat és més que evidents: la seva dona és des del 26 de febrer passat la comissionada de la Generalitat per la Transparència, Núria Bassols. Es tracta d'una coneguda jutgessa que havia exercit a l'Audiència de Girona i que va ser magistrada del Tribunal Superior de Justícia.

La magistrada va accedir a la Sala civil i Penal del TSJC en 1999. Ara està en excedència. En més de 21 anys en la carrera judicial, va instruir assumptes com el cas Carretero o el cas Sant Cugat- amb ramificacions polítiques. Bassols va ser l'encarregada de revisar el cas Casinos, una investigació de la qual va declarar l'arxiu sense ni tan sols demanar la declaració de l'acusat. El cas es va reobrir anys després.

Durant el 2007 i el 2008 va dirigir l'Escola Judicial, però va ser destituïda pel Consell General del Poder Judicial per la «falta de sintonia amb el claustre de professors» i la «manca de nivell i d'idoneïtat per exercir el càrrec». En el retorn al TSJC va destacar mediàticament perquè va decidir arxivar la causa contra Ferran Falcó, llavors president de l'empresa pública Adigsa, i actualment diputat de CiU en el Parlament i regidor a Badalona, en considerar que no va estar implicat en la suposada trama de cobrament de comissions il·legals del cas Adigsa.

Només tres mesos després que Núria Bassols arxivés la causa contra Ferran Falcó en el cas Adigsa, la Generalitat la va nomenar directora del programa de transparència de l'Administració autonòmica, càrrec que va ocupar pocs mesos. En aquest càrrec va assumir la tasca d'assessorar el president de la Generalitat en tot el que fa referència a la transparència en l'Administració, i la d'implementar mesures internes que la fomentin en la Generalitat. I poc després, el febrer, va rebre l'ascens que la situa en el seu lloc actual: comissionada de la Transparència de la Generalitat.