Protecció Civil del Departament d´Interior i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat han organitzat aquest matí un simulacre d´accident i incendi a l´interior del túnel de Sant Esteve d´en Bas (carretera C-63), a la Garrotxa. En l´exercici hi han participat més d´una vintena de persones, entre serveis d´emergència, personal de carreteres, figurants i avaluadors.

L´objectiu principal del simulacre ha estat provar l´activació del Pla d´Autoprotecció del Túnel, homologat el passat novembre de 2014, i comptar amb la participació dels serveis d´emergències que s´haurien d´activar en un cas d´accident real.

L´exercici ha consistit en una topada frontal entre dos turismes amb diverses persones ferides i posterior incendi dins el túnel. A banda, altres turismes han quedat dins el túnel i entre la barrera i l´entrada del túnel.

El centre de control de Bracons, en detectar l´accident, ha avisat al telèfon d´emergències 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil. En rebre l´avís, s´han mobilitzat tots els efectius d´emergències necessaris per resoldre la situació.

Els Bombers de la Generalitat han realitzat el salvament de totes les persones que hagin quedat atrapades a l´interior del túnel, a més de rescatar els possibles ferits a causa de l´accident. Paral·lelament, també han muntat el Centre de Comandament Avançat, amb l´objectiu de compartir tota la informació operativa del sinistre amb els Mossos d´Esquadra, el Gestor de la infraestructura i el Sistema d´Emergències Mèdiques. En aquest àmbit s´han coordinat els talls de carreteres i l´activació dels dispositius de ventilació del túnel per buidar el fum generat per la col·lisió.

El Sistema d´Emergències Mèdiques SEM ha mobilitzat al lloc de l´incident dues ambulàncies de Suport Vital Bàsic SVB amb 2 tècnics en transport sanitari cadascuna. Un cop feta la recepció dels ferits, se´l ha avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l´hospital de destí més adient segons la seva patologia.

El cos de Mossos d´Esquadra ha activat els recursos de l´ART del sector Olot, i ha informat al Cap de torn de l´ABP Garrotxa per tal de donar suport a la intervenció. També s´ha mobilitzat el furgó CCA RPG per tal de constituir un espai de coordinació amb Bombers.

El grup d´ordre s´ha encarregat del control i tancament d´accessos al túnel i desviaments necessaris. Els efectius destinats al lloc també han realitzat la identificació dels implicats a l´accident il·lesos, i s´han coordinat amb el SEM per conèixer la filiació de les víctimes, així com les comunicacions necessàries amb la Sala Regional de Comandament.

Protecció Civil de la Generalitat ha comptat amb el personal propi de la sala CECAT i amb un observador a l´interior del túnel.

El túnel de Sant Esteve d´en Bas, que es va posar en funcionament l´any 2007, pertany a la comarca de la Garrotxa. Té un carril per sentit, una longitud de 943 metres i un trànsit diari de 3.500 vehicles, dels quals uns 300 són vehicles pesats.