El grup municipal d'ERC a Ripoll ha anunciat que presentarà una moció al ple, perquè la raça ovina ripollesa «tingui el reconeixement que es mereix i se li faci un monument en un espai distingit de la vila». Volen que l'Ajuntament inclogui una partida per un concurs d'idees en el pressupost del 2016. Finalment, demanen que en tot el procés de distinció comptin amb l'Associació Nacional de Criadors d'Oví de raça ripollesa i , si ho consideren, amb l'Associació de Pastors del Ripollès.

La moció argumenta que la raça ripollesa té un lligam especial amb el Ripollès. Defineixen l'ovella com una herència dels temps d'abans de la indústria. «Segurament -exposen-, forma part del patrimoni més antic que tenim i com a tal, li devem el deure de conèixer-la, valorar-la i preservar-la.

Pel que fa a la situació actual, el Museu Etnogràfic de Ripoll -segons ERC- contribueix en la memòria de l'ovella a través de la col·lecció de peces relacionades amb els ramats d'ovelles i la vida dels pastors.

Expliquen que la ripollesa és una descendència comuna autòctona del nord-est de Catalunya. L'origen -segons ells- està en l'encreuament entre els ovins que en temps antics poblaven els Pirineus centrals i ovelles merines arribades amb la transhumància.

Consolidat el resultat de l'encreuament, l'aïllament natural de les valls d'alta muntanya va marcar l'evolució de la raça cap a diferents varietats, les quals han rebut denominacions com Pirenaica, Berguedana, Queralpina i Muntanyola, entre d'altres.

Recorden que el 1987 es va fundar l'Associació Nacional de Criadors d'Oví de Raça Ripollesa ?(Ancri).

També apunten que des del 1843 Ripoll celebra de manera oficial la Fira de Santa Teresa. La defineixen com un fòrum de pastors i un homenatge a la raça d'ovella ripollesa.