El delegat de Catalunya de la constructora d'Oproler i exalcalde d'Anglès, Josep Manel Bassols, va assegurar ahir que encara no treballava a l'empresa quan es va produir l'adjudicació que s'estaria investigant. Per altra banda, també va confirmar que la comissionada per la Transparència i esposa de l'exalcalde d'Anglès, Núria Bassols, va posar en dubte l'ordre judicial i hauria demanat a la Guàrdia Civil la presència d'un secretari judicial quan es va fer el registre a casa seva.

La família Bassols, mitjançant el seu advocat, Carles Monguilod, va transmetre la seva «absoluta innocència» en qualsevol cas de comissions d'adjudicacions i va expressar la seva confiança amb què la justícia acceptarà la seva desimputació perquè «no hi ha cap indici» que el vinculi amb les adjudicacions. Malgrat que considera que la detenció és perfectament legal, Monguilod considera que «va ser innecessària i desproporcionada perquè el meu client hauria estat disposat a presentar-se a declarar en qualsevol moment».

Carles Monguilod, que ha assumit la defensa de Bassols, va explicar ahir que l'exalcalde i diputat per CDC va entrar a treballar a l'empresa Oproler el 2012 i que no era membre de la companyia quan es van produir l'adjudicació que es vol investigar. Malgrat que el cas està sota secret de sumari, Bassols sospita que l'interès se centra en una obra de Mataró que s'hauria adjudicat abans del fet que ell entrés a l'empresa. Per aquest fet, assenyala que «no hi ha cap indici» que el vinculi amb una adjudicació irregular ni amb una comissió cobrada per l'empresa per la qual treballa.

Davant d'aquesta situació, l'advocat de la família ja ha anunciat que tan bon punt «hagi declarat demanaré la desimputació, cosa que no impedeixi al jutge seguir la seva investigació».

Monguilod considera excessiva la detenció perquè «amb un tracte exquisit pels agents, però es va passar 24 hores tancat sense declarar, per comunicar-li que se'l citarà amb advocat en un altre moment». En aquest sentit, opina que «és innecessària», malgrat que «ja sé que la llei ho preveu, però sempre que no generi un perjudici».

Per altra part, ahir es va donar a conèixer que la comissionada de la Transparència, Núria Bassols, amb qui està casada l'exalcalde d'Anglès, va aturar l'entrada de la Guàrdia Civil al domicili de Barcelona. Segons va aclarir el mateix advocat, l'exmagistrada del TSJC i de l'Audiència de Girona va demanar la presència d'un secretari judicial per poder permetre l'entrada de la Guàrdia Civil.

Els agents van esperar l'arribada del funcionari judicial fent guàrdia la porta.?Segons la família, la guàrdia civil hauria recuperat informació dels telèfons mòbils i els ordinadors.

La detenció i els vincles

La Guàrdia Civil va detenir ahir Josep Manel Bassols, marit de la responsable de transparència de la Generalitat, Núria Bassols. La detenció de Josep Manel Bassols es va produir en el marc de l'operació per la trama de suposats cobraments pel seu vincle amb l'empresa Oproler juntament amb nou detencions més i fins a 23 registres. L'endemà de la detenció la mateixa Guàrdia Civil deixava lliure l'empresari i dos detinguts més sense declarar davant del jutjat però advertint-los que ja se'ls citarà més endavant.

Bassols va ser alcalde d'Anglès per CiU entre 1995 i l'any 2003 i també va ser diputat provincial fins al 2003 pel partit judicial de Santa Coloma de Farners. En l'àmbit professional, va estudiar arquitectura en la Universitat Politècnica de Catalunya i és propietari d'un estudi d'arquitectura, construcció i promoció. Des de l'any 2011 és delegat de Catalunya de la constructora d'Oproler, una de les empreses investigada en l'operació del 3% i de la qual hi ha un altre detingut, Sergio Lerma.

La seva dona, Núria Bassols, és des del 26 de febrer passat la comissionada de la Generalitat per la Transparència. Es tracta d'una coneguda jutgessa que havia exercit a l'Audiència de Girona i que va ser magistrada del Tribunal Superior de Justícia i es va fer coneguda per l'arxivament de la causa contra l'exdiputat de CiU Ferran Falcó per adjudicacions il·legals en el conegut com cas Adigsa.