El Trueta, el centre amb més ictus tractats amb una tècnica per reduir les seqüeles

L'hospital s'avança al Dia Mundial de l'Infart Cerebral i el 27 comprovarà l'estat de les artèries de qui hi vulgui

26.10.2015 | 07:14

L'hospital Josep Trueta de Girona és l'hospital de Catalunya amb un percentatge més alt d'afectats amb ictus tractats amb fibrinòlisi, un tractament que permet que en el 51% dels casos els pacients siguin asimptomàtics al cap de tres mesos d'haver patit l'infart cerebral. L'any passat es van tractar amb aquesta tècnica 112 persones, és a dir, entorn del 22% dels pacients que ingressen, una dada molt alta que també està per sobre dels estàndards europeus, segons informa l'hospital.

L'hospital Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l'ictus a la Regió Sanitària de Girona. El Servei de Neurologia atén més d'un miler ictus cada any, dels quals entre 500 i 600 necessiten ingressar a la Unitat d'Ictus. Un 70% d'aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos.

Els trombolítics són els fàrmacs que han mostrat ser més eficaços en el tractament de l'infart cerebral en les primeres hores, i a l'hospital Trueta s'administren de forma habitual. Aquest tractament consisteix en l'intent de dissolució del trombe que ha clos l'artèria i que dificulta la correcta circulació cerebral. El tractament amb un fàrmac endovenós es pot administrar als pacients en qui no té contraindicació i que arriben al centre dins de les quatre o cinc hores següents a l'inici dels símptomes de l'ictus, en casos seleccionats dins les nou hores posteriors.
I és que cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només el 50% arriben a l'hospital dins les primeres sis hores des de l'inici de l'afectació. La resposta ràpida, així com la prevenció i les milores en l'atenció hospitalària a les unitats d'ictus són clau per re?duir l'afectació de l'infart celebral. Tot això, sumat als tractaments aplicats durant les primeres hores, com la trombòlisi i els nous procediments d'extracció de trombes, han permès reduir la mortalitat dels pacients en ictus.

Per aprofundir en les tasques preventives, aprendre a identificar els senyals d'un avís d'un possible ictus i saber com actuar per evitar-lo, el Trueta se suma al Dia Mundial de l'Ictus, que se celebra la setmana vinent. Malgrat que l'efemèride és el dia 29 d'octubre, a Girona s'avança la commemoració al dia 27.

Difusió i prevenció
Al llarg del matí de dimarts professionals de la Unitat d'Ictus del Servei de Neurologia de l'hospital de Girona informaran sobre la malaltia i realitzaran ecografies de Doppler per comprovar l'estat de les artèries de tothom qui hi estigui interessat, ja que el resultat pot ser un factor que predisposi a patir la malaltia. També es mesurarà la pressió arterial i la glucèmia.

A més d'aquests controls, per tal de prevenir l'aparició dels infarts cerebrals, els especialistes també faran recomanacions de mesures preventives, com fer exercici físic moderat, mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos i no fumar.

Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 112) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, un braç i/o una cama d'un costat de cos; la pèrdua sobtada de visió d'un ull; la dificultat per parlar o entendre, i un intens i sobtat mal de cap.

A més, l'Associació Gironina d'Afectats per Ictus, que es va constituir l'any passat, donarà informació al vestíbul del Trueta i a la plaça Miquel Santaló de Girona, on també es treballarà en la prevenció dels infarts cerebrals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema