Uns 40 veïns de Riudaura, a la Garrotxa, van participar ahir dissabte en la neteja d'un tram de la riera al seu pas per aquesta vila. La iniciativa voluntària va arrencar ara fa un mes i, dia a dia, ha anat augmentat el nombre de veïns que s'hi han implicat. En concret, la neteja s'ha concentrat en un tram d'uns 700 metres de la riera, dins de la vila, que feia més de 15 anys que no es desbrossava. Els participants han aportat les seves eines per talar bardisses i arbres i el consistori ha cobert les despeses de combustible. En principi, l'acció finalitzarà avui, i davant l'èxit assolit el consistori vol repetir-ho la propera primavera per recuperar camins de muntanya abandonats.

La iniciativa va arrencar ara fa un mes davant la inacció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el fet que feia més de 15 anys que no es netejava aquest espai. El primer dia una desena de persones van començar a desbrossar i talar els arbres d'un tram urbà de la riera de 700 metres. Dia a dia, la brigada de voluntaris es va anar ampliant fins arribar a una quarantena de veïns -petits i grans- que s'han implicat i han netejat la zona. Els més menuts van ajudar recollint fulles i petites branques mentre que els més grans van aportar el seu granet de sorra preparant els esmorzars i els dinars dels membres que van estar tallant les bardisses i talant arbres.

En principi, la previsió és que les tasques finalitzin avui al migdia i que el tram pugui estar net. Durant aquestes setmanes, els participants s'han encarregat de portar les seves pròpies eines i estris mentre que el consistori ha cobert les despeses de gasolina de la màquina que ha picolat les branques i d'altres aparells que s'han utilitzat en la neteja.

«Estem molt contents de la participació que hem assolit. Feia molts anys que no es feia una acció d'aquestes característiques i estem molt satisfets, el boca-orella ha funcionat de meravella», va explicar l'alcalde de la vila, David Jané. Tal i com va explicar el batlle, la neteja va servir per recuperar una sèrie de recorreguts que s'havien abandonat en aquest espai i, al mateix temps, es va poder tornar a obrir un paratge «privilegiat i emblemàtic» del municipi. «A més, la neteja també serveix per disminuir el risc de desbordament ara, per aquestes dates, on les pluges són més freqüents», va explicar Jané.

Durant la neteja, els voluntaris -veïns del municipi- no van localitzar grans quantitats de plàstics. «Ens hem trobat amb bardisses, plantes i arbres, majoritàriament», va assenyalar l'alcalde, qui també va participar en les tasques que es van fer seguint les recomanacions del Consell Comarcal de la Garrotxa. Davant de l'èxit assolit, el consistori té previst repetir aquesta mateixa experiència de cara a la primavera.