El recent idil·li entre els ciutadans hondurenys i la demarcació de Girona continua més viu que mai, ja que uns 28.300 ciutadans d’aquest país centreamericà viuen a les comarques gironines, cosa que suposa gairebé un 59 per cent del total d’hondurenys que viuen a Espanya, segons dades de l’ambaixada d’aquest país divulgades per Noticias Catrachas Girona. Cal recordar que al febrer de l’any passat, el nombre d’hondurenys a les comarques gironines era de 22.069, fet pel qual el creixement en menys de dos anys ha estat del 28 per cent.

Es calcula que un 41,4 per cent dels hondurenys que viuen a Espanya no tenen permís de residència, mentre que un 38 per cent sí que tenen papers, un 11 per cent tenen la nacionalitat, un 9 per cent gaudeixen del règim comunitari i un 0,6 per cent tenen permís d’estudiant. Pel que fa a la proporció entre homes i dones, cal destacar que es tracta d’una emigració eminentment femenina, ja que per cada home que surt del seu país amb destí a Espanya fan el mateix 3 dones.

Una bona mostra que la presència de la comunitat hondurenya a les comarques gironines és molt important és el fet que a la demarcació hi ha dues associacions d’hondurenys: Asociación Social Cultural de Honduras en la provincia de Girona i Hondureños en Girona, dues entitats que aquest any han organitzat dues desfilades per la ciutat de Girona per celebrar la independència d’Hondures (que se celebra el 15 de setembre) en dos dies diferents, comptant fins i tot en una d’elles amb la presència de la cònsol del país centreamericà a Catalunya, Sandra Mata.

Una bona part de la comunitat hondurenya que viu a les comarques gironines procedeix de la localitat de Talanga, una ciutat de poc més de 50.000 habitants en la qual hi ha poca gent que no tingui un familiar o un amic a la demarcació, tal com va poder comprovar aquest redactor en un recent viatge. Bona mostra de l’àmplia representació d’aquesta localitat hondurenya propera a la capital a les comarques gironines va ser la recent campanya de recollida de diners que es va realitzar fa uns dies a Salt per ajudar un jove convocat per la selecció sub-15 que viu a Talanga i que no té diners per respondre a aquesta convocatòria com a conseqüència de la manca de recursos de la seva família.

Un país amb greus problemes

L’emigració és quelcom habitual a Hondures principalment per l’elevada violència -està considerat el país més perillós del món, ja que es registren uns 20 assassinats diaris de mitjana- i per l’elevat índex de pobresa, quelcom que les autoritats no semblen capaces de solucionar, i més si es té en compte la generalitzada corrupció dels seus dirigents, exemplificada en la darrera i soprenent dada que s’ha conegut: dues terceres parts dels ingressos tributaris del país es perden com a conseqüència d’actes de corrupció.