La Fundació Ramon Noguera de Girona ha aconseguit "estabilitat" gràcies a la concertació de places i als projectes socials que desenvolupa. La directora-gerent de la fundació, Pepita Perich, destacava ahir que "tot i que les coses podrien anar més bé, la concertació de places ens ha permès posar-nos al dia i no tenim problemes econòmics".

Actualment, la fundació es finança a través de diner públic, amb aportacions que representen una mica menys de la meitat del pressupost anual de prop de 10 milions d'euros, i en paral·lel, amb línies de negoci com centre especial de treball -on es fa rentat de cotxes, hi ha servei de bugaderia...- o projectes socials com el Shopp Put o les col·leccions de joies que treu al mercat cada any.

"La crisi ens ha obligat a reinventar-nos i a tenir un ampli ventall d'activitats econòmiques que s'adequin als nostres usuaris", destacava ahir Perich.

La Fundació Ramon Noguera atén més de 850 usuaris repartits entre el centre de dia, els serveis d'acolliment residencial i el centre de desenvolupament infantil i atenció precoç. L'entitat gironina, explicava ahir la seva responsable, té llista d'espera, però pot donar cobertura a les places d'urgència i tots els usuaris que es deriven de l'educació especial poden entrar als equipaments per a persones adultes.

Nova línia de bijuteria

Entre les línies de negoci de la fundació hi ha les col·leccions de joies artesanals que l'enitat treu cada any al mercat. Es tracta de sis noves col·leccions dissenyades i elaborades artesanalment pels usuaris de l'entitat. Per primera vegada, a més, han ideat una col·lecció unisex amb peces d'estil urbà.

Les col·leccions estan formades per una trentena de peces -anells, arracades, braçalets, collarets i penjolls- i combinen materials com la pell, el cuir, el nacre o el suro.

Són peces de bijuteria que es vendran a preus que van des dels 7 als 12 euros, i que es podran trobar a la botiga que la fundació té al polígon Mas Xirgu de Girona, a la pàgina web o bé a l'estand de la Fira de Mostres, on l'entitat també hi presentarà nous elements de decoració de Nadal i fundes de mòbil. Se n'ha fet una tirada d'un centenar de peces de cada col·lecció, tenint en compte les quantitats venudes en els anys anteriors i pensant en la campanya de Nadal.

En paral·lel, per commemorar el 50 anirversari de l'entitat, la fundació ha demanat a la joiera i gemmòloga gironina Mariona Quera que els creï una col·lecció commemorativa. Rep el nom de FRN by Mariona Quera i consta d'una esclava i un collaret, tots dos de plata massissa, que tenen gravada una inscripció a l'anvers. Les peces costen 55 i 60 euros.

Quera, que ja havia col·laborat anteriorment amb la línia de joies de la fundació, va explicar que ha volgut fer peces "actuals però perdurables, neutres i fàcils de combinar". En aquest cas, s'elaboren al seu taller i els usuaris de Ramon Noguera s'encarreguen dels acabats.