La Facultat de Lletres de la Universitat de Girona va acollir ahir la sisena edició de les Jornades de Transferència i Innovació Forestal, que van reunir prop de seixanta assistents amb la investigació i la gestió com a eixos de la reunió.

La cita, que es va dur a terme a la capital gironina en el marc de la celebració de la seva designació com Ciutat Forestal 2015, va servir per posar sobre la taula els últims projectes en els quals es treballa des de Catalunya en producció forestal i biomassa, així com en funcionament dels ecosistemes i planificació i gestió de boscos.

En les presentacions, els diferents ponents van destacar temes vinculats a la promoció de la biomassa, la fusta, el suro i els recursos micològics, però també a la conservació i la gestió de les alzines sureres i del teix o als plans d'ordenació de recursos forestals, la gestió en temes relacionats amb els incendis i la conservació del gall fer.

El regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, va subratllar que "l'àmbit forestal ha de deixar de ser l'esquena dels municipis per passar a configurar un element integral de la planificació de futur de tota ciutat".

L'edil de l'ajuntament de Girona va indicar que "tant les franges periurbanes com els propis boscos han de configurar-se com a eix vertebrador de la ciutat de futur, on un treball eficient ha de dotar aquests espais de rendibilitat i sentit urbanístic i social".

Les ponències de les jornades van anar a càrrec de tècnics i investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i de les diferents entitats i administracions catalanes que lideren la investigació i la innovació en aquest àmbit.

Les comarques de Girona concentren un 20% de la superfície forestal de Catalunya, amb el 90% de la producció total de suro, un 40% de la de fusta i un 55% de la de llenya.

Les comarques gironines reuneixen també la meitat de la producció de biomassa i un 80% de la de pollancre, segons les dades facilitades en les Jornades.

La pròxima edició d'aquesta trobada del sector forestal tindrà lloc a Gandesa, que serà distingida com a Ciutat Forestal de l'any 2016.