L'Hospital Josep Trueta vol implantar un nou tractament per actuar en cas d'ictus

La cura ja s'aplica a centres de Barcelona i consisteix en xuclar el coàgul a través d'un catèter

27.10.2015 | 14:23
El doctor Joaquin Serena fent una ecografia de Doopler al vestíbul de l´hospital Josep Trueta, aquest dimarts 27 d´octubre de 2015 · ACN

L'Hospital Josep Trueta de Girona vol implantar un nou tractament per als malalts d'ictus. Es tracta d'un tractament endovascular que consisteix a introduir un catèter al pacient per arribar, a través de l'artèria, fins al coàgul que l'obstrueix i poder-lo xuclar. Aquesta cura és molt estesa en cardiologia i estudis recents han demostrat la seva eficàcia també en cas d'infart cerebral. El responsable del programa d'ictus al Trueta, Joaquin Serena, explica que el tractament ja es fa a alguns hospitals de Barcelona i que hi ha temps suficient per traslladar d'urgència pacients que requereixin d'aquesta cura. Ara bé, l'objectiu és poder aplicar aquest nou tractament a Girona en els propers mesos.

A les comarques gironines, cada any unes 1.700 persones pateixen un ictus o infart cerebral. D'aquests, entre 500 i 600 pacients necessiten ingrés hospitalari. A la demarcació, l'hospital de referència per tractar les embòlies és el Josep Trueta de Girona, on hi ha la unitat especialitzada en ictus.

El seu responsable, el doctor Joaquín Serena, explica que la prevenció és clau a l'hora de combatre l'infart cerebral. Per això, els metges recomanen controlar la tensió i el sucre, vigilar els nivells de colesterol, practicar exercici i menjar sa (seguint la dieta mediterrània). "Cal que la població sigui conscient que, cuidant aquests factors de risc, es podrien prevenir fins al 70% dels ictus", indica Serena.

En cas que algú pateixi una embòlia, el cap de la unitat especialitzada del Trueta recorda que les primeres hores són crucials. Per això, davant l'aparició d'algun símptoma d'alarma, Joaquín Serena explica que és fonamental avisar de seguida el metge o l'ambulància.

"Si hi ha pèrdua de força en un braç, manca de sensibilitat, el pacient no pot parlar o de forma brusca es queda cec d'un ull, cal trucar de seguida al 061", precisa. I hi afegeix: "Les primeres hores són fonamentals per poder aplicar tractaments que desobstrueixin les artèries i canviar l'evolució d'una malaltia catastròfica com l'ictus".

Nou mètode de tractament

L'hospital gironí ja va ser pioner a l'hora de tractar trombòlisis de manera intravenosa, cosa que permet atacar la fase aguda de l'ictus i evitar-ne seqüeles irreversibles. Ara, el Josep Trueta vol fer un pas més i estendre el ventall de tractaments amb un nou mètode, que ja s'està aplicant a Barcelona.

Consisteix en introduir un catèter (o tub) per arribar fins on es troba el coàgul i poder-lo extreure. "En cardiologia, de fet, aquest tractament ja es fa servir des de fa temps; però diferents estudis fets abans de l'estiu n'han demostrat també l'eficàcia amb el tractament de determinats ictus", concreta Serena.

La intenció del Trueta és poder incorporar aquesta nova tècnica de tractament en els propers mesos. Tot i això, Serena assegura que, actualment, hi ha temps suficient per traslladar fins a Barcelona els pacients que requereixen aquesta cura. A

quests malalts –anualment, una cinquantena- es deriven als hospitals de Bellvitge, Can Ruti i la Vall d'Hebron. Són pacients que no responen als tractaments intravenosos i que es deriven a Barcelona abans no hagin passat vuit hores d'ençà que han patit l'infart cerebral.

"En definitiva, incorporant la tècnica al Trueta, allò que volem és millorar l'atenció al malalt, en paral·lel a tota la resta d'estudis i tècniques per combatre l'ictus, com les hipotèrmies induïdes", precisa el cap de la unitat.

El 70%, independents als tres mesos

L'avenç de la medicina ha permès capgirar els números i combatre les seqüeles derivades d'una embòlia. Actualment, entre un 85 i un 90% de les persones que pateixen un infart cerebral sobreviuen, però com explica Joaquín Serena, "el problema associat a aquesta malaltia és la discapacitat i les seqüeles que deixa; d'aquí, precisament, la importància de la rapidesa a l'hora de tractar-la".

El cap de la unitat especialitzada concreta que, a diferència d'abans, en què la majoria dels qui sobrevivien a un ictus patien seqüeles greus o severes, avui dia molts dels pacients es recuperen. "Un 70% són autònoms i independents al cap de tres mesos, i aproximadament el 50%, quan surten de l'hospital, ja han recuperat el dèficit derivat de l'ictus", precisa Joaquín Serena.

Coincidint amb el Dia Mundial de l'Ictus, que se celebra dijous, l'hospital Josep Trueta ha fet un seguit de proves (pressió arterial o ecografies Doppler de crani) als usuaris interessats. "Amb això, sobretot, volem incidir en què cal prevenir els factors de risc i explicar a les persones com actuar en cas d'ictus", conclou Serena.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema