El sindicat agrari Unió de Pagesos xifra en gairebé tres milions d'euros les pèrdues de producció de blat de moro a les comarques gironines. Segons el sindicat, la producció d'aquesta campanya serà un 15% menor que en la del 2014 a causa de la sequera i les altes temperatures que s'han registrat aquest estiu. Així, la previsió de la producció total a la demarcació de Girona és de 82.174 tones, mentre el 2014 va ser de 97.196.

"Hem viscut un estiu molt complex, sobretot al mes de juliol, quan el blat de moro està en una etapa de creixement molt delicada hem tingut temperatures molt extremes", explica Xavier Frigola, el coordinador territorial de Girona del sindicat Unió de Pagesos.

Segons els càlculs del sindicat, les comarques de l'Alt Empordà i Gironès arribaran a perdre fins al 20 per cent de collita de blat de moro, mentre el Baix Empordà i la Selva serien les que en perdrien menys, amb un 10 per cent respecte a l'any passat.

Aquesta diferència entre territoris s'explica per la qualitat de la terra, explica Frigola, que detalla que en el cas de la comarca de l'Alt Empordà, per exemple, hi ha parcel·les de terreny que no tenen una textura tan frondosa com al Baix Empordà i la plantació pateix més.

Pel que fa a les pèrdues econòmiques, els pagesos de l'Alt Empordà assumiran la meitat dels 3 milions d'euros previstos, mentre que els del Baix Empordà, el major productor, en perdran uns 780.000 euros, i els del Gironès uns 400.000, segons les estimacions d'Unió de Pagesos.

Els agricultors remarquen, a més, que es tracta d'un mal any pel que fa al preu del producte, que ha caigut. "Normalment quan baixa l'oferta el preu es manté, en aquest cas no, i coincideix la caiguda de la producció amb un preu més baix del normal", continua el coordinador territorial d'Unió de Pagesos.