L'informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alertant que menjar carn processada és cancerigen i que la carn vermella «probablement» també ho és ha obert un intens debat al carrer sobre el consum d’aquest producte. Es tracta d’un missatge massa alarmista o és simplement una pauta per millorar els nostres hàbits alimentaris?

Per al cap de la unitat de Nutrició, Ambient i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), el doctor Antoni Agudo, el que diu l’informe «no ens ve de nou», perquè l’agència de l’OMS ha avaluat els estudis dels darrers 20 anys fins a emetre una posició de consens sobre les evidències que vinculen la carn processada amb el càncer, sobretot el de còlon. «El que ha de servir és per establir un criteri de prudència, per limitar el consum de carn però sense prohibir-lo», explica el doctor de l’ICO, que afegeix que l’Agència Internacional d’Investigacions sobre el Càncer de l’OMS, que és qui ha fet l’informe, s’encarrega «d’oferir la millor informació sobre el risc, perquè les autoritats sanitàries facin recomanacions adaptant-les a cada país». «Sempre és difícil establir una dosi límit, però el que diu l’estudi és bastant compatible amb el que es recomana aquí, que és no convertir la carn en la base de l’alimentació i menjar un parell de racions de carn vermella a la setmana», continua Agudo.

Del mateix parer és Anna Pibernat, nutricionista de la Unitat d’Endocrinologia i Nutrició de l’hospital Josep Trueta de Girona, que recomana no eliminar la carn de la dieta. «No hem de deixar de menjar carn, però no n’hem d’abusar. El que convé és fer una dieta equilibrada i variada, en què cap la carn més magre dues vegades a la setmana, però que potenciï aliments com els llegums, les verdures o el peix», explica.

«L’informe posa al mateix sac la carn vermella i la processada, que porta additius, que també tenen incidència en les malalties cardiovasculars», conclou l’experta en nutrició del Trueta.

Des del Departament de Salut també consideren que l’alerta sobre el consum excessiu de carn processada i vermella no ha de fer canviar les recomanacions del Govern sobre aquest tipus d’aliment.

En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), la sotsdirectora de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, assegura que les conclusions de l'informe no difereixen dels consells de l'Administració pel que fa al consum d'aquests productes.

Cabezas recorda que l'informe es basa en l'estudi de 800 treballs d'àmbit mundial sobre la ingesta de carn vermella i carn processada i conclou que «al final, les seves recomanacions estan lligades al fet que és important fer un consum moderat» d'aquests productes.

És en aquest sentit que recorda que això «lliga» al que es diu des del Govern, que és que cal apostar per una alimentació saludable, variada, amb molta fruita i verdura, amb un consum de carn vermella de «dues o tres racions a la setmana» i amb un consum de carn processada «ocasional».

Cautela al sector carni

Pel que fa a la indústria càrnia, el director general d'Alimentació de la Generalitat, Joan Girona, es va mostrar «cautelós» i va recordar que els detalls de l'informe encara no s'han fet públics. Tot i això va indicar a l’ACN que l'estudi pot estar adreçat a societats on es consumeix més quantitat d'aquest producte que no pas a la que s'alimenta a partir de la dieta mediterrània, com ara la catalana. En relació amb les afectacions que pugui tenir al sector productor de carn, Girona va explicar que «cal veure fins a on s'arriba», i va desitjar que aquest punt estigui situat en un nivell «assimilable per a tothom». «Esperem que no tingui efectes negatius», va reblar.

Fonts del sector carni a Girona van preferir no manifestar la seva postura a l’espera de conèixer més detalls de l’informe i d’un altre que, apunten, pot anar en direcció contrària. Pel que fa a la Federació Catalana d’Indústries de la Carn, van remetre al comunicat del sector carni europeu d’aquest dilluns, que considerava «inapropiat» atribuir a un únic factor el risc de càncer. La plataforma que agrupa els productors europeus subratlla que hi ha altres factors implicats com l'edat, la genètica, la dieta, el medi ambient o l'estil de vida.