L'hospital Josep Trueta de Girona vol implantar un nou tractament per als malalts d'ictus. Es tracta d'un tractament endovascular que consisteix a introduir un catèter al pacient per arribar, a través de l'artèria, fins al coàgul que l'obstrueix i poder-lo xuclar. Aquesta cura està molt estesa en cardiologia i estudis recents han demostrat la seva eficàcia també en cas d'infart cerebral. L'hospital gironí ja va ser pioner a l'hora de tractar trombòlisis de manera intravenosa, cosa que permet atacar la fase aguda de l'ictus i evitar-ne seqüeles irreversibles. Ara vol fer un pas més i estendre el ventall de tractaments amb un nou mètode, que ja s'està aplicant a Barcelona.

La intenció del Trueta és incorporar aquesta nova tècnica en els propers mesos. Tot i això, el responsable del programa d'ictus al Trueta, Joaquin Serena, assegura que, actualment, hi ha temps suficient per traslladar fins a Barcelona els pacients que requereixen aquesta cura. Aquests malalts -anualment, una cinquantena- es deriven als hospitals de Bellvitge, Can Ruti i la Vall d'Hebron. Són pacients que no responen als tractaments intravenosos i que es deriven abans no hagin passat vuit hores d'ençà que han patit l'infart cerebral.

«Incorporant la tècnica al Trueta, volem millorar l'atenció al malalt, en paral·lel a tota la resta d'estudis i tècniques per combatre l'ictus, com les hipotèrmies induïdes», precisa el cap de la unitat.

L'avenç de la medicina ha permès capgirar els números i combatre les seqüeles derivades d'una embòlia. Actualment, entre un 85 i un 90% de les persones que pateixen un infart cerebral sobreviuen, però com explica Serena, «el problema associat a aquesta malaltia és la discapacitat i les seqüeles que deixa; d'aquí, precisament, la importància de la rapidesa a l'hora de tractar-la».

Coincidint amb el Dia Mundial de l'Ictus, que se celebra demà, l'hospital Josep Trueta va fer ahir proves de pressió arterial i ecografies Doppler a més d'un centenar de persones al vestíbul del centre. «Amb això, sobretot, volem incidir en què cal prevenir els factors de risc i explicar a les persones com actuar en cas d'ictus», conclou Serena.

A l'hora de combatre l'infart cerebal és important la prevenció. Els metges recomanen controlar la tensió i el sucre, vigilar els nivells de colesterol, practicar exercici i menjar sa seguint la dieta mediterrània. En cas que algú pateixi una embòlia, el cap de la unitat especialitzada del Trueta recorda que les primeres hores són crucials. Per això, davant l'aparició d'algun símptoma d'alarma, Joaquín Serena explica que és fonamental avisar de seguida el metge o l'ambulància.