La unitat de cures d'alta intensitat del Trueta atén 1.700 pacients en un any

Són malalts aguts complexos i la majoria hi arriben des dels quiròfans, reanimació, urgències o l'UCI

28.10.2015 | 12:48
La Unitat és a la cinquena planta de l´Hospital

La Unitat Polivalent d'Alta Intensitat de Cures de l'hospital Josep Trueta de Girona ha atès més de 1.700 pacients en el seu primer any de funcionament. La unitat, que disposa de 25 llits, vol millorar l'atenció dels pacients, diferenciant-la segons els nivells de cures i augmentant la capacitat de resolució hospitalària en l´atenció als malalts aguts complexos i d´alta dependència de cures d´infermeria. Ubicada a la cinquena planta del centre, en aquest primer any ha tingut una alta ocupació, amb una estada mitjana d'entre tres i cinc dies per persona, indica l'hospital.

Sis dels llits de la Unitat es destinen als malalts neurològics, un col·lectiu que ha aportat una mitjana de 46 pacients cada mes, tot i que el gruix d'ingressos a la UPIC prové directament dels quiròfans i de la Unitat de Reanimació (un 45% del total d´ingressos). Els segueixen els pacients que arriben del Servei d´Urgències un cop han estat estabilitzats (23%) i dels ingressos que surten de la Unitat de Cures Intensives (17%). És precisament aquesta atenció als pacients postcrítics una de les motivacions de la creació de la UPIC, que és atesa per professionals de medicina dels diversos serveis i d´infermeria experimentats sobretot en cures d´alta intensitat i complexitat. Aquest fet ha permès una atenció coordinada i centrada en les necessitats assistencials dels pacients aguts complexos amb malaltia greu, sigui quina sigui la seva procedència, expliquen fonts del centre.

L´alta complexitat de les cures que s´hi practiquen condiciona la durada de l´estada a la Unitat. Per aquest criteri, els pacients que més dies s´hi estan són els tractats al Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora, seguits dels qui hi arriben provinents de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i dels de Cirurgia General i Digestiva.

En aquesta unitat, els pacients poden estar acompanyats en tot moment per un familiar durant la seva estada, a través de visites regulades per afavorir-ne la recuperació i el control.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema