Ripoll no demana l'actualització de cadastre perquè el valor no pugi un 11%

Les ordenances per al 2016 congelen de nou els impostos però les taxes incrementen un 2% el preu del cementiri

02.11.2015 | 07:19

Les ordenances de l'Ajuntament de Ripoll per a l'any 2016 han congelat de nou els impostos que afecten directament els vilatans. El rebut de l'IBI n'és la prova més fefaent, amb un descens del 0,5% respecte al que es pagava ara fa quatre anys. El regidor de serveis econòmics, Josep Maria Creixans (CiU), va destacar en el ple de dimarts que no han demanat a la Gerència del Cadastre l'actualització del valor cadastral, ja que això en suposaria automàticament un augment de l'11%. Creixans va destacar que «som un dels pocs ajuntaments de la comarca i de Catalunya que encara no hem fet aquest pas». En municipis com Sant Joan de les Abadesses l'augment que va patir el valor cadastral després de la revisió que en va fer ERC quan era a l'equip de govern ha gravat considerablement l'IBI pels propietaris d'immobles.

La plusvàlua que es paga sobre el valor del terrenys urbans també s'ha reduït en un 15%. Ara mateix se'n paga un 29,45% després del descens de 10 punts de l'any passat, i a partir del gener el percentatge a liquidar serà només del 25%. Aquesta rebaixa ha arribat després de les queixes d'alguns veïns, per tal com era un impost superior al que paguen poblacions veïnes com Olot, Torelló, Vic o Manlleu.

Pel que fa a les taxes, pateixen un augment del 2% la del cementiri i la del clavegueram entre un 0,60 i un 0,80%. Les escombraries també pugen un 1,25% tot i que el Consell Comarcal ha incrementat el cost del servei en més d'un 4%. En vuit anys la taxa s'haurà incrementat un 3,20%.

El preu de la piscina municipal, que ha ampliat la seva oferta amb un nou vas i diversos serveis d'aquasalus, aquafit i aquajoc, ha augmentat en un 5% per al públic de Ripoll, i en un 10% per als de fora del municipi. Ara un usuari ripollès pagarà 11,30 euros al mes pel seu abonament.

Les subvencions i bonificacions també augmenten pel proper ?exer?cici, segons la voluntat que va manifestar Creixans per ajudar la gent gran, famílies que tenen dificultats per arribar a final de mes o entitats. Malgrat aquesta declaració d'intencions, els partits de l'oposició (ERC, CUP i PSC) es van abstenir en la votació. Entre aquestes subvencions en destaquen les ajudes del 50% en el transport del centre de Dia de la Fundació Guifré per a persones amb ingressos inferiors al 100% del salari míninm interprofessional, o bé del 25% als que els tinguin per sota del 120%. També es bonificarà el 90% de la taxa d'escombraries i la de conservació del cementiri per les unitats familiars de persones de més de 65 anys amb ingressos inferiors al salari mínim interprofessional. Els vehicles històrics rebran una bonificació del 100% del seu impost, mentre que els d'una antiguitat superior als 25 anys la tindran del 50%. A més s'ampliarà la bonificació també del 50% a vehicles que usin nous combustibles no contaminants i als vehicles bimodals el segon combustible dels quals tampoc sigui contaminant. Pel que fa a l'IAE, es bonificarà el 100% de la taxa d'obertura de nous establiments per fomentar la creació d'empreses i llocs de treball.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema