El cap de l'àrea de Sismologia de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Xavier Goula, ha explicat avui que un sisme d'una magnitud de 4,3 graus en l'escala de Richter a Catalunya es produeix "cada 15 o 20 anys" i està "al llindar de poder causar danys estructurals".

Goula ha assenyalat que a partir d'una magnitud de 4,5 graus "algunes edificacions antigues o de mala qualitat" poden veure's afectades amb "esquerdes i danys menors", encara que ha advertit que la probabilitat d'un sisme important a Catalunya és menor.

El terratrèmol que s'ha produït aquest dijous al matí al golf de Roses ha tingut el seu epicentre a uns 10 quilòmetres de la costa i a uns 9 quilòmetres de profunditat i ha estat percebut fins i tot a Barcelona, "a més de 100 quilòmetres de distància", ha confirmat Goula, que ha recordat que els terratrèmols són "imprevisibles".

Amb 4,3 graus de magnitud, el terratrèmol d'aquesta matinada ha estat el més intens dels que han tingut epicentre a Catalunya en els últims vint anys, des que el 15 de maig de 1995 un sisme amb epicentre a la costa de Tarragona va arribar als 4,6 graus.

L'ICGC també ha informat que el sisme ha tingut fins a cinc rèpliques menors, d'una magnitud al voltant d'1,5 graus Richter.