«Se m'ha mogut el llit, la meva gossa ha començat a cridar, m'ha caigut un llibre de l'estanteria i m'he posat a cridar la meva mare, m'he espantat molt, ha passat poc temps però se m'ha fet molt llarg». Ho explicava ahir la Laura González, que viu a Roses, una de les poblacions com l'Escala, Castelló, Cadaqués o Palau-saverdera properes a l'epicentre del terratrèmol de 4,3 graus a l'escala de Richter on es va viure intensament. Molt d'ells han notat altres rèpliques de soroll i no han pogut dormir en tota la nit. Els veïns que havien percebut altres terratrèmolts coincideixen en què cap, com aquest.

Arreu de les comarques gironines hi ha testimonis que coincideixen a haver notat el moviment i el soroll, d'un tro, d'un tren o d'una explosió, però l'Escala, Roses i Empuriabrava són punts on fins i tot han arribat a caure objectes. És el cas d'en Luis Moraes, que resideix a la urbanització de Santa Margarida, a tocar del passeig matim. «S'ha trencat algun vidre de l'altre edifici, m'han caigut algunes coses d'una estanteria i a la botiga -a la part inferior del pis- ampolles». El seu germà resideix al nucli de Roses, al Puig Rom, a tocar de mar. En Ricardo estava despert mirant la televisió i el soroll, tot i que extraordinari, el va atribuir inicialment a un tro, un soroll que van associar molts veïns abans de saber que realment es tractava d'un sisme. «No entenia res, era com un tro, es movia tot però pensava que somiava». En aquest cas, ho explica en Ilya Jelilov, més experimentat en terratrèmols. Ell no va pensar que fos un sisme, diu, perquè al seu país, Kazakhstan, són de fins a magnitud 7 i «allà sí que tremola tot», diu. També es pensava que estava sommiant l'Isabel López, de Roses, que fins i tot ha sentit com cruixia la casa. Les xarxes socials l'han ajudat en pocs minuts a saber de què es tractava.

A l'Escala també hi ha hagut una alta percepció. La Neus Puig relatava a l'Agència Catalana de Notícies que «m'he espantat molt, el rellotge de la cuina ha caigut a terra i pensava que havia explotat alguna cosa a casa». I l'alcalde d'aquesta població, Víctor Puga, posava de manifest que també es va despertar pel soroll i la sacsejada. En no poder contactar amb la Policia Local, perquè les línies de telèfon estaven col·lapsades, es va acostar fins a la comissaria per interesar-se per la situació.

La majoria de persones es trobaven a casa quan va tenir lloc el terratrèmol, mirant la televisió o dormint. L'excepcionalitat del que havia passat i la curiositat els va fer sortir al carrer a acabar-se d'assegurar si era o no un terratrèmol i si s'habien de preocupar.

En Juan Antonio Canadell, que viu als canals d'Empuriabrava, diu que «vaig sortir al jardí i vaig veure un munt de gavines que volaven cap a Palau, i al canal, que normalment hi ha corrents, l'aigua estava totalment calmada». La Reme Silva, que viu a la mateixa urbanització, diu que va dubtar què havia de fer. «Van ser cinc o sis segons, però pensavem què fem, anem a buscar els nens a l'habitació?». Era un soroll molt fort, relata, com si hagués de passar un tren o caure un moble. En Pere Girbent també va assimilar el soroll al d'un tren, com si passés per sota casa, diu.

«No he pogut dormir»

Molts dels veïns d'aquestes ?poblacions han notat en els darrers anys diversos terratrèmols, encara que fossin de menys in tensitat. De fet, fa poques setmanes se'n va produir un de petit a la tarda. El d'ahir era més fort i molts d'ells no van poder dormir. La Laura González, mentre ho explica, assegura que «encara se'm posa pell de gallina» i la Paola Veizaga assegura que «em vaig quedar molt impactada, i no he dormit en tota la nit». Estava espantada per la forta vibració i el soroll que va viure des d'Empuriabrava. L'alcalde de Port de la Selva, Josep Maria Cervera, també relatava ahir que «hem viscut el terratrèmol amb por perquè fa poques setmanes ja en vam notar un i aquest ha estat de més intensitat» i constata que «l'anterior va ser més difícil de percebre però aquest ràpidament es va veure que sí que ho era».

L'alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan, confirmava que s'havien produït moltes trucades als serveis d'emergència i que la Policia Local va fer una ronda per la població per assegurar-se que no hi havia danys. Al municipi, a més, es plantegen oferir una xerrada amb experts per informar els veïns sobre els terratrèmols i els de la comarca en concret.