Un terratrèmol de les característiques del que vàrem tenir el dijous al golf de Roses, és a dir, que superi els 4 graus de magnitud, és un tipus de sisme que a Catalunya «es produeix cada dos anys i fins i tot, a vegades, cada any. En deu anys pot ser que n'hi hagi tres», remarca el doctor David Brusi, professor del departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona, expert en terratrèmols.

Preguntat sobre un sisme d'aquesta magnitud a la província de Girona, Brusi destaca que «no és habitual perquè els que hi ha solen ser de menys magnitud» però recorda que n'hi ha cada dos anys a tot el territori català. El que pot costar d'entendre per un ciutadà qualsevol és el motiu pel qual no es va repetir l'escena del 2004 quan a Queralbs es van produir destrosses en edificis quan va ser de menys magnitud, de 4 graus.

Explica que els efectes d'un terratrèmol depenen de moltes coses. D'entrada «de la fondària on s'hagi produït el focus sísmic, un altre factor és el que anomenem efectes del sòl». És a dir, tot depèn de les característiques geològiques i topogràfiques de l'indret on hi ha la màxima intensitat. El professor relata que no és el mateix que una casa estigui construïda damunt d'una roca quan rep les ones o bé que ho estigui damunt d'un material de sediments no consolidats. «En aquestes zones de sediments no consolidats les ones poden amplificar-se i els danys que poden produir corren el risc de ser més alts». A Queralbs recorda que va haver-hi més danys perquè els edificis eren antics.

El doctor David Brusi recorda que amb 4,3 graus no cal espantar-se i que a l'Empordà pot sorprendre la gent que l'epicentre sigui al mar però destaca que «l'Alt Empordà, està envoltat per falles» i que tota la depressió és enfonsada perquè hi ha unes falles que varen fer que un bloc quedés en una posició més baixa i no sols estan a terra endins sinó que algunes falles també es troben a la zona litoral.

Amb tot, afirma que l'àrea amb més activitat sísmica a Girona és la més propera al Pirineu i Prepirineu. És a dir, a les comarques de la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya.