La campanya boletaire ja es pot donar gairebé per finalitzada al Pirineu català. Així ho ha explicat l'investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i doctor enginyer de forests, Juan Martínez de Aragón, qui ha assegurat que la producció de bolets des de principis de la temporada fins ara se situa als 57 quilos per hectàrea, que coincideix amb la mitjana dels últims 20 anys.

La campanya boletaire ha estat enguany molt primerenca a les zones del Pirineu i Prepirineu català. Segons ha explicat el doctor enginyer de forests del CTFC, Juan Martínez de Aragón, «de forma atípica la campanya es va iniciar molt d'hora i des de mitjans d'agost fins al 15 de setembre es van registrar produccions de bolets interessants».

A partir d'aleshores, lamenta l'investigador, «va deixar de ploure i va aparèixer vent, fet que va ressecar els boscos». De fet, Martínez de Aragón afirma que en aquests moments ja no hi ha fructificació de bolets al Pirineu, motiu pel qual es pot donar la campanya gairebé per finalitzada en aquesta zona, ja que les previsions meteorològiques anuncien fred.

Amb tot, l'expert del CTFC ha explicat que a les cotes més baixes, entre els 400 i 700 metres, sí que comencen a fructificar algunes espècies de bolets.

Per això creu que al Prepirineu la campanya encara no es pot donar per finalitzada i calcula que podrien créixer bolets fins als mesos de desembre i gener.

Les espècies que es poden trobar en més abundància aquestes zones són llenegues, camagrocs, agulletes i fredolics. De fet, segons Martínez de Aragón, «els boletaires aficionats poden trobar bolets en qualsevol moment de ?l'any».

Des del mes d'agost, quan van aparèixer els primers bolets, fins ara, la producció de bolets se situa als 57 quilos per hectàrea, una xifra que coincideix amb la mitjana dels últims vint anys.

Amb tot, aquesta xifra és molt inferior a la de l'any passat, que va situar-se als 217 quilos per hectàrea, tot i que va ser una temporada excepcional. Martínez de Aragón, però, matisa que s'ha ?d'esperar a finalitzar la campanya per parlar de xifres definitives i creu que es podria arribar als 70 quilos.

De bona qualitat

Pel que fa a la qualitat dels bolets, l'expert boletaire del CTFC ha explicat que al principi de temporada van sortir molts rovellons i de qualitat «molt bona».

De fet, Juan Martínez de Aragón explica que dels mostrejos que fan des del Centre Tecnològic «només un 10 o 15% presentaven cucs».

En aquests moments la qualitat dels bolets que fructifiquen es considera «bona», a excepció de les zones més afectades pel vent, on es troben espècies més resseques, tal com va explicar Martínez de Aragón.