Els apicultors gironins han trobat un mètode "esperançador" per frenar l'expansió i reduir la població de vespa asiàtica, una espècie d'insecte carnívor que s'alimenta majoritàriament d'abelles i està afectant el sector apícola. El sistema, que s'ha provat per primer cop en una prova pilot aquesta setmana passada a Les Planes d'Hostoles, va aconseguir debilitar i eliminar un niu de vespa velutina. Consisteix en enxampar algunes vespes, impregnar-les amb insecticida que, després, porten directament al niu i escampen entre els altres exemplars. Des del gener passat s'han localitzat i destruït 41 nius de vespa asiàtica a la demarcació de Girona, quatre vegades més que el 2014.

De moment, només s'ha fet una prova pilot i encara falta perfeccionar el sistema, veure quins insecticides són els més eficients o quins tenen menys conseqüències pel que fa a l'entorn natural i produeixen menys efectes negatius per altres espècies. "Cal pensar que no volem afectar a altres insectes ni fer que els ocells que atrapin una vespa amb insecticida abans que aquesta arribi al niu, pugui patir algun problema o li afecti d'alguna manera", ha assenyalat el secretari.

A més, el seu objectiu és que els apicultors puguin aplicar aquest mètode a 2 quilòmetres de distància de qualsevol niu. "Nosaltres vam aplicar l'insecticida a exemplars quan estaven a 50 metres de distància del seu rusc, cal veure si es moren abans, si arriben a temps o quina quantitat necessitem aplicar a les vespes perquè sigui efectiva, entre d'altres coses", comenta López. Per això, a partir d'ara treballaran per perfeccionar el sistema que, tal i com assenyalen els apicultors, seria molt útil per aquells abellars que pateixen la pressió de les vespes velutines, ja que aquests insectes són carnívors i s'alimenten majoritàriament d'abelles, fent minvar així la seva població, la producció de mel i afectant al sector apícola.

"Ara anem tard perquè les vespes ja s'estan preparant per passar l'hivern sota terra i només trobarem nius buits però el proper mes de febrer, març i abril ja tenim previst capturar vespes reines, i al juny i juliol, intentaríem aplicar el sistema si està perfeccionat", ha comentat López. Serà llavors quan podran veure i calcular amb més precisió l'eficiència del seu nou mètode. "Se'ns ha obert una nova llum, ho provarem i a mitjans de l'any vinent tindrem dades més fiables. Si funciona podríem ajudar a altres territoris com el País Basc, Galícia o Cantàbria on s'han estès molt més ràpidament i estan molt malament", ha destacat López.

Des de l'associació subratllen que estan "esperançats" perquè els insectes no van detectar que les vespes amb insecticida portaven una substància verinosa. "Les van deixar entrar al rusc i un cop allà es van netejar entre elles, escampant l'insecticida sense voler", ha puntualitzat.

En definitiva, un descobriment que arriba en un moment clau, quan s'està fent cada cop més palès l'augment de la població d'aquesta vespa invasora. Des del passat gener, els Apicultors Gironins Associats han localitzat i destruït 41 nius de vespa velutina a les comarques gironines. Una xifra quatre vegades superior a la de l'any passat. Les comarques més afectades continuen essent les mateixes: Ripollès, Alt Empordà i la Garrotxa. "A la Garrotxa s'ha triplicat el nombre de nius en comparació amb l'any passat i a l'Alt Empordà s'ha duplicat", ha afegit López. De moment, al Gironès han trobat dos nius, dos més al Pla de l'Estany i uns cinc a la comarca de la Selva. López també ha explicat que han destruït un altre rusc de vespa asiàtica a la Noguera, a la demarcació lleidatana. "I encara no hem acabat l'any, ara quan caiguin les fulles és possible que en trobem més", ha conclòs López.