«Ens hem separat un moment i el meu com­pany s´ha perdut». «Ha sortit de casa i no ha tornat». «S´ha fet fosc i encara no és a casa. Estem preocupats perquè pateix una malaltia degenerativa i es desorienta fàcilment». Aquestes són algunes de les frases que els operadors del telèfon d´emergències 112 atenen quan algú s´ha extraviat. En la majoria dels casos, la trucada es deriva al cos dels Bombers i a partir d´aquí comença tot.

Un col·lectiu amb el qual han de treballar sovint és el dels boletaires. Durant tot l´any passat van fer 13 recerques a la província de Girona i fins al 20 d´octubre d´enguany gairebé s´ha igualat el mateix nombre, arribant a la dotzena d´actuacions. La majoria acaben amb final feliç i fins i tot hi ha històries que semblen increïbles, com la del veí de Banyoles de 70 anys que van rescatar viu després d´estar sis dies al ras. Es va perdre a Sales de Llierca i va caure en un barranc, on el van trobar la matinada del dia 22 d´octubre després que la família sentís uns gemecs, l´endemà que s´aturés la recerca dels serveis d´emergències. El cap de Guàrdia de la Regió d´Emergències de Girona, Jordi Martín, assegura que el cas de Poch és de «molt mèrit» i força insòlit.

Però com comença una recerca? Entra un avís al 112 i els operadors de la sala de control dels Bombers de Girona comencen a treballar, juntament amb el cap de guàrdia. Martín afirma que «són els operadors que troben la majoria de persones». I és que són els encarregats de fer un seguit de preguntes i recollir dades. Moltes vegades si el perdut té un telèfon intel·ligent i amb cobertura, se´l localitza ràpidament. Això gràcies per exemple a l´aplicació WhatsApp o altres sistemes de geolocalització (Alpify o My112). «Un cop es té la localització que ens envia el mateix perdut anem a buscar-lo i això ens estalvia recursos. Abans havíem d´enviar un helicòpter, la unitat canina, etc.» destaca Martín.

De vegades, però, això no succeeix i el rescat es complica molt més. El primer que cal és muntar un dispositiu de recerca. El cap de guàrdia és qui decideix els recursos que s´hi derivaran, però tot dependrà del tipus de fet.

En primer lloc, diu Martín, sempre fan un recull de dades personals de la persona que s´ha extraviat. Aquestes van des del lloc on s´ha perdut, les possibles rutes, si algú sabia on anava i on se l´ha vist per últim cop. Hi ha uns aspectes que també poden ser rellevants, com ara l´estat de salut de la persona per si pren algun tipus de medicació, si té antecedents de perdre´s, entre d´altres.

En el cas de boletaires, el primer que fan els Bombers quan comencen una recerca és buscar el vehicle. El motiu, diu el bomber, és perquè serà l´indret on haurà estat per últim cop la persona.

A partir d´aquí, quan tenen el vehicle «es preserva la zona perquè hi puguin anar els gossos que fem venir perquè busquin el rastre de la persona». A tocar s´instal·la un vehicle de punt de trànsit de Bombers on «generem cartografia i es munta el dispositiu, on participen també Mossos, Agents Rurals, Voluntaris, familiars, etc.». A partir d´aquí comencen una recerca extensiva pels camins, una batuda per diversos sectors que pot durar dies.

Per decidir com s´actua, Bombers es basa en l´experiència d´americans i australians, que tenen models tipus basats en l´edat de la persona perduda, l´activitat que feien, si tenien alguna malaltia€ El cap de guàrdia assegura que qualsevol recerca que han donat per tancada es reprèn sempre amb el mínim indici que tenen. Però diu també que n´hi ha que es deixen i llavors el cas passa tot a mans de Mossos.