Els Bombers de la Regió d’Emergències de Girona n’han vist de tots colors a l’hora de buscar persones que s’han perdut. El cas del boletaire de Banyoles va acabar bé però a vegades no hi ha un bon final. Amb tot, però, hi ha històries de recerques ben curioses o de les quals fins i tot els cossos de salvament es fan creus. Heus-ne aquí algunes.

27/10/14 Ripoll

Un cas de supervivència: caminant de dia i dormint de nit. El cap de Guàrdia de la Regió d’Emergències de Girona recorda el cas de Josep Pont, un veí de Ripoll, de 83 anys, que van estar buscant durant tres dies i que va aparèixer en una zona on no s’esperaven, «segurament fora de l’àrea de recerca». Un jove se'l va trobar caminant a la carretera de les Llosses després que passés tres dies al ras. L’home havia sortit a fer una caminada des de casa seva a Ripoll i no va retornar. El cas de Pont és excepcional per la seva edat i perquè també presentava un molt bon estat de salut malgrat haver passat tres dies al ras, recorda el bomber.

22/7/13 Campelles

Final tràgic. Va ser el cas d’un veí de Campdevànol, de 73 anys, Francisco Vila Guillaumes, que anava cada dia al centre de dia del municipi. L’home patia d’Alzheimer i el 21 de juliol no va anar a la residència però en fer mal dia, als responsables no els va estranyar. En no presentar-s’hi l’endemà, van donar l’alerta i van començar a buscar-lo. Es van fer moltes batudes i no se’l va trobar. La recerca per part de Bombers es va deixar el dia 24 en no haver-hi indicis i els Mossos se’n va fer càrrec. Finalment, al cap de tres setmanes, els Mossos van trobar el cos del veí de Campdevànol estimbat per un penya-segat prop a l’ermita de Sant Antoni de Campelles.

15/11/11 Campdorà

Perdut ja considerat desaparegut. És el cas de a Baltasar Rodríguez. Un veí de Sarrià de Ter de 73 anys que es va perdre a Campdorà el 15 de novembre de 2011. Jordi Martín recorda que en aquest cas van estar buscant-lo fins el dia 19 de novembre i que fins i tot el dia 26 es va organitzar una macrorecerca de familiars i voluntaris perquè no es va localitzar. En aquest cas, la persona es dóna per desapareguda.

29/5/14 Maçanet

Una dona amb problemes mèdics, depressiva i bipolar es va enfadar amb una amiga un 29 de maig. Aquesta va trucar al 112 dient que la seva companya li havia dit que se suïcidaria. Els Bombers van anar a Maçanet de seguida i la unitat canina va ser clau. Els efectius li van donar el rastre de la dona i quan ja arribaven els vehicles per muntar tot el dispositiu de recerca, « el gos va sortir disparat» recorda Martín. L’animal va anar cap al cotxe de la dona i la hi va trobar a dins. Una història que va comptar amb un final feliç.

23/11/11 L’Estartit

Un dia de novembre, un home de 65 anys es va perdre mentre passejava amb la família a la zona de la base Loran de l’Estartit. En aquella ocasió la tasca dels equips de recerca era més complicada perquè l’home patia Alzheimer i no parlava. El van estar buscant des del dia 23 fins al 25 de novembre. Finalment, se’l va localitzar mig precipitat per un barranc a uns 500 metres del lloc on es va perdre. En aquest cas Jordi Martín considera que possiblement la persona s’havia amagat, perquè s’havia buscat a la zona fins i tot amb helicòpters. En l’actuació, un gos dels Bombers va morir precipitant-se pel barranc on van trobar l’home. Al cap d’uns dies, el desaparegut també va morir a l’hospital.

27/1/13 Montagut i Oix

Un veí de 48 anys de Girona se’n va anar un divendres d’excursió però no va dir a ningú a on. Cada diumenge anava a dinar a casa dels seus pares però aquell no hi va anar i els pares van alertar el 112. Aquest era un cas complicat perquè no tenien cap pista d’on era el noi. Sortosament el mòbil tenia senyal però tampoc contestava, recorda Martín. Finalment, els efectius de rescat van saber que un amic del noi havia rebut un Whatsapp on li deia que havia anat a fer un cim i li havia enviat una foto. Gràcies a la imatge, els Bombers van saber on podia ser. Es tractava d’un cim de la zona de Montagut i Oix. Quan hi van arribar, van trucar al telèfon mòbil i en sentir-lo van trobar-se el noi precipitat al fons d’un barranc. Gràcies a la imatge de l’amic se’l va trobar i amb vida.

13/8/14 Llançà

Hi ha històries també ben surrealistes. És el cas d’un disminuït psíquic francès que va passar un parell de dies en un hostal de Llançà. Sembla que el noi se’n va anar al lavabo i en comptes de tornar a la seva habitació va entrar en una altra. A partir d’aquí, tothom va pensar que havia desaparegut perquè s’havia escapat. La Policia Local va alertar els Bombers i van estar-lo buscant per tot arreu. Fins que al final la dona de la neteja se’l va trobar a una habitació que no era la seva. El perquè no se l’havia trobat allà va ser bàsicament perquè l’habitació era llogada a una altra persona.

Les recerques de vegades superen la ficció però Jordi Martín destaca que tothom que vulgui fer una activitat com ara anar a buscar bolets o a la muntanya sempre ha de ser previsor i estar atent als consells.