Pugen els lloguers a Catalunya, i Girona no en queda exempta. La crescuda del cost mensual dels arrendaments d´immobles ha pujat aquest 2015 a bona part de la província, una tendència que no es veia des de l´inici de la crisi l´any 2008. La pujada és més pronunciada a les comarques centrals i de la costa, lloc on es concentra el volum més alt d´immobles, i és del voltant del 2%, la mateixa que al conjunt del territori català. A les comarques de l´interior i de muntanya la tendència és inversa i el preu dels lloguers cau lleugerament. Tanmateix, en el còmput global, viure de lloguer a Girona és més car que l´any anterior.

Mapa d'arrendaments de la província

Els ciutadans poden consultar gràficament la situació dels arrendaments gràcies a a un Mapa del Lloguer que la Generalitat va presentar la setmana passada, en el marc del saló immobiliari Barcelona Meeting Point. Es tracta d´una eina interactiva que permet consultar preus mitjans de lloguer, la variació percentual respecte a l´any anterior i la situació dels principals municipis de cada comarca.

Així, segons el Mapa del Lloguer, la comarca més cara per viure de lloguer a Girona és el Gironès, amb 458,83 euros de mitjana mensual, una xifra potenciada pels 474 euros dels lloguers de Girona ciutat. De fet, la ciutat dels quatre rius és la segona capital catalana amb els lloguers més elevats, després de Barcelona -707 euros- i per davant de Tarragona -423 €- i Lleida -376.

Girona és també la capital de comarca gironina amb els arrendaments més costosos, tot i que el nombre de contractes -1.447 en total- va baixar prop d´un 6,6% respecte a l´any passat.

El lloguer s´ha encarit allà on es concentren el nombre més alt de contractes: Gironès, Alt i Baix Empordà i Pla de l´Estany. En canvi, a la Selva, Ripollès, Cerdanya i Garrotxa han baixat els preus.

Així, el cost global de la província va a l´alça i també el nombre de signatures de contractes, un fet que es pot interpretar com a símptoma de recuperació econòmica, tot i que la Generalitat apunta a un indici de saturació del mercat, en part produït per la caiguda del 9,3% de signatures de contractes de lloguer a Barcelona capital.

A la província de Girona l´augment del cost i del nombre de lloguers és moderada però bastant uniforme. Excepte a la Cerdanya -on el nombre de contractes s´ha disparat fins a un 13%- a la resta del territori el preu hauria pujat lleugerament, mentre que el nombre de contractes va a l´alça o baixa en funció de cada cas particular. Així, al Ripollès el nombre de signatures va pujar un 6%, però a la comarca veïna de la Garrotxa va caure un notable 13%.

Vuit euros mensuals de més

Si la variació del preu del lloguer es tradueix en euros, arrendar un pis a Girona costa 8 euros més al mes respecte a l´any passat. A Figueres és 3 euros més car, a Banyoles 6 euros, a Palamós 11.

En general, els preus dels principals municipis gironins no baixen dels 300 euros mensuals de mitjana però tampoc sobrepassen els 600. Només algun municipi de la Cerdanya o de l´Empordà com Begur -788 euros-, té els lloguers molt elevats , en part pel tipus de turisme que atrau la població.

Segons la Generalitat, les dades que s´han emprat per confeccionar el Mapa permeten apreciar un increment en el preus mitjans de lloguer per primer cop des del 2008, i se situen en imports similars als dels anys 2005 i 2006. En una segona fase de recollida de dades l´Executiu preveu que en els ­municipis de més de 100.000 habitants, també es pugui fer la consulta per barris.