El pressupost de l'Ajuntament de Banyoles per a 2016 ascendeix a 19.983.519,88 euros -20,3 amb la consolidació dels consorcis esportiu i de l'estany-, 17,6 dels quals es corresponen al compte ordinari i 3,1 es destinaran a inversions. En conjunt, el pressupost de Banyoles que el seu alcalde, Miquel Noguer, va descriure de «continuïsta», és un 5,91% superior al de 2015 i els ingressos corrents augmenten un 4,77%.

El suport de Junts per Banyoles-ERC -amb 5 regidors, a l'oposició-, és la novetat més destacada en l'aprovació dels nous pressupostos i ordenances fiscals al ple d'ahir. Amb una majoria absoluta de 9 regidors, CiU no necessitava el suport dels republicans, però han tancat un acord. La CUP -amb 2 representants- i ICV-IdB -amb un- hi van votar en contra.

En el capítol de despeses, 16,8 milions d'euros són per a despesa corrent, un 2,6% més que l'any anterior. Pel que fa a les de personal, aquestes han crescut un 4,61%, motivat en un 1% per les retribucions i, entre d'altres qüestions, a l'abonament de la meitat de la paga extra del 2012. Les despeses financeres s'han reduït un 15,22% -això no inclou l'amortització de préstecs- i l'endeutament municipal se situa prop del 54%.

Miquel Noguer va remarcar que «una quarta part de les inversions es financen amb diners pressupostaris. Això -va afirmar- no havia passat mai en els últims 25 anys». Els 800.000 euros per construir la nova comissaria de Policia de Banyoles són una de les inversions més elevades -la meitat dels quals se subvencionen amb el Pla de Barris-. Aquests diners s'inclouen en un paquet de gairebé 1,4 milions, amb la reposició d'equipaments culturals, el projecte de la nova biblioteca, la reforma i l'ampliació del museu arqueològic comarcal, la millora del Parc de la Draga, la pista polivalent del barri de Canaleta i un skatepark, entre d'altres. Més inversions rellevants són 880.000 € per arranjar carrers; 600.000 per a actuacions mediambientals; o la dotació per crear la figura del Defensor del Ciutadà.

Precisament, la portaveu de la CUP, Sandra Pazos, va lamentar que hi hagi hagut acord per crear aquesta figura i no amb el pressupost. La regidora de l'oposció va criticar la inclusió de la comissaria al pla de barris, va demanar a CiU que faci una audiència pública dels Pressupostos, va instar el govern municipal a no tornar crèdits bancaris mentre hi hagi desnonaments, que es redueixin partides de seguretat o via pública per garnatir alimentació i vivenda, un pla de mobilitat i apostar per la participació.

El portaveu d'Iniciativa, Joan Luengo, va afirmar que el pressupost no mostra un model de ciutat ni respon a les necessitats de les persones. Tot i votar-hi en contra, ICV va oferir un pacte de tots els grups polítics per fer un pla d'acció municipal per als propers anys.

Posició «constructiva»

La portaveu de Junts per Banyoles-ERC, Roser Masgrau, va admetre que el seu grup no hauria elaborat aquests pressupostos, però va explicar que han optat per prendre una posició «constructiva i de col·laboració puntual per aconseguir beneficis per a la ciutat». Per això, el seu grup va fer propostes a la partida d'inversions i CiU ha acceptat desdoblar el 2106 i 2017 el pressupost de la comissaria, sempre i quan es pugui allargar el pla de barris. Això permetria fer altres actuacions a la Farga. També dintre de l'acord amb Junts per Banyoles s'ha pactat millorar el traçat del carril bici o fer un parc per a gossos, alhora que han demanat que s'agilitzi la compra d'espais per fer la biblioteca.

Pel que fa a les ordenances fiscals de 2016, Banyoles les ha congelat totes menys la taxa de l'aigua, que ha pujat un 1,5%. L'alcalde va explicar que es fa per «garantir l'equilibri de la concessió». La CUP i ICV?també hi van votar en contra i van reclamar una revisió del conjunt de les ordenances. Pazos va criticar especialment la puja uniforme de la taxa de l'aigua i Luengo va defensar una tarificació social dels serveis municipals o una taxa ambiental a l'estany. Per part seva,?Masgrau va explicar que Esquerra va canviar l'abstenció pel vot a favor després d'acordar amb?CiU una revisió de cares a l'any 2017.