El pressupost de Banyoles creix un 5,9% i CiU l´aprova amb el suport d´ERC

La taxa de l'aigua s'apuja un 1,5% mentre que el gruix de les ordenances fiscals es congela

05.11.2015 | 07:21
Un moment del ple de pressupostos celebrat ahir a l´Ajuntament de Banyoles.
Un moment del ple de pressupostos celebrat ahir a l´Ajuntament de Banyoles.

El pressupost de l'Ajuntament de Banyoles per a 2016 ascendeix a 19.983.519,88 euros -20,3 amb la consolidació dels consorcis esportiu i de l'estany-, 17,6 dels quals es corresponen al compte ordinari i 3,1 es destinaran a inversions. En conjunt, el pressupost de Banyoles que el seu alcalde, Miquel Noguer, va descriure de «continuïsta», és un 5,91% superior al de 2015 i els ingressos corrents augmenten un 4,77%.

El suport de Junts per Banyoles-ERC -amb 5 regidors, a l'oposició-, és la novetat més destacada en l'aprovació dels nous pressupostos i ordenances fiscals al ple d'ahir. Amb una majoria absoluta de 9 regidors, CiU no necessitava el suport dels republicans, però han tancat un acord. La CUP -amb 2 representants- i ICV-IdB -amb un- hi van votar en contra.

En el capítol de despeses, 16,8 milions d'euros són per a despesa corrent, un 2,6% més que l'any anterior. Pel que fa a les de personal, aquestes han crescut un 4,61%, motivat en un 1% per les retribucions i, entre d'altres qüestions, a l'abonament de la meitat de la paga extra del 2012. Les despeses financeres s'han reduït un 15,22% -això no inclou l'amortització de préstecs- i l'endeutament municipal se situa prop del 54%.

Miquel Noguer va remarcar que «una quarta part de les inversions es financen amb diners pressupostaris. Això -va afirmar- no havia passat mai en els últims 25 anys». Els 800.000 euros per construir la nova comissaria de Policia de Banyoles són una de les inversions més elevades -la meitat dels quals se subvencionen amb el Pla de Barris-. Aquests diners s'inclouen en un paquet de gairebé 1,4 milions, amb la reposició d'equipaments culturals, el projecte de la nova biblioteca, la reforma i l'ampliació del museu arqueològic comarcal, la millora del Parc de la Draga, la pista polivalent del barri de Canaleta i un skatepark, entre d'altres. Més inversions rellevants són 880.000 € per arranjar carrers; 600.000 per a actuacions mediambientals; o la dotació per crear la figura del Defensor del Ciutadà.

Precisament, la portaveu de la CUP, Sandra Pazos, va lamentar que hi hagi hagut acord per crear aquesta figura i no amb el pressupost. La regidora de l'oposció va criticar la inclusió de la comissaria al pla de barris, va demanar a CiU que faci una audiència pública dels Pressupostos, va instar el govern municipal a no tornar crèdits bancaris mentre hi hagi desnonaments, que es redueixin partides de seguretat o via pública per garnatir alimentació i vivenda, un pla de mobilitat i apostar per la participació.

El portaveu d'Iniciativa, Joan Luengo, va afirmar que el pressupost no mostra un model de ciutat ni respon a les necessitats de les persones. Tot i votar-hi en contra, ICV va oferir un pacte de tots els grups polítics per fer un pla d'acció municipal per als propers anys.

Posició «constructiva»

La portaveu de Junts per Banyoles-ERC, Roser Masgrau, va admetre que el seu grup no hauria elaborat aquests pressupostos, però va explicar que han optat per prendre una posició «constructiva i de col·laboració puntual per aconseguir beneficis per a la ciutat». Per això, el seu grup va fer propostes a la partida d'inversions i CiU ha acceptat desdoblar el 2106 i 2017 el pressupost de la comissaria, sempre i quan es pugui allargar el pla de barris. Això permetria fer altres actuacions a la Farga. També dintre de l'acord amb Junts per Banyoles s'ha pactat millorar el traçat del carril bici o fer un parc per a gossos, alhora que han demanat que s'agilitzi la compra d'espais per fer la biblioteca.

Pel que fa a les ordenances fiscals de 2016, Banyoles les ha congelat totes menys la taxa de l'aigua, que ha pujat un 1,5%. L'alcalde va explicar que es fa per «garantir l'equilibri de la concessió». La CUP i ICV?també hi van votar en contra i van reclamar una revisió del conjunt de les ordenances. Pazos va criticar especialment la puja uniforme de la taxa de l'aigua i Luengo va defensar una tarificació social dels serveis municipals o una taxa ambiental a l'estany. Per part seva,?Masgrau va explicar que Esquerra va canviar l'abstenció pel vot a favor després d'acordar amb?CiU una revisió de cares a l'any 2017.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Com si els pares passessin llista a classe
Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibres, estrenes d'exposicions i teatre

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

Enllaços recomanats: Premis cinema