L'Ajuntament d'Argelaguer ha mantingut tres reunions veïnals (21 de setembre, 19 d'octubre i 2 de novembre) per tal de consensuar un reglament de participació ciutadana. A les reunions, han assistit membres del col·lectiu Argelaguer en Transició, de l'associació de pares i mares i de l'Ajuntament.

La regidora de Participació Ciutadana, Núria Roig (IPA), ha explicat que el reglament serà l'eina que regirà la participació. Per exemple, establirà els requisits necessaris perquè una proposta de l'Ajuntament o dels veïns culmini en una consulta popular.

També decidirà la creació d'un consell de poble, si l'Ajuntament farà sessions informatives sobre un tema determinat, o si hi haurà una oficina de participació. Segons Núria Roig, «la voluntat de l'Ajuntament és fer les coses partint de la participació dels veïns».

En l'acta de la reunió pel reglament, feta el 19 d'octubre, es llegeix: «Es reflexiona sobre el tema de promoure la participació dels ciutadans, atès que aquesta participació no és tan sols anar a votar». Prossegueix: «Es requereix voluntat, i una pràctica que l'Ajuntament ha d'activar en base a crear espais de participació».

Van comentar que hi ha pocs recursos humans (gent disposada a treballar), perquè són un poble petit. Com que són pocs van considerar inviable -de moment- la creació d'un consell del poble. Es tracta d'un organ consultor format per la gent que no forma part de l'Ajuntament, però participa en activitats o està dins de les entitats. Davant de la situació, van decidir pensar en projectes que estiguessin al seu abast.

També van debatre la creació d'un pla de participació en els pressupostos. És a dir el pressupost participatiu que ja es fa en alguns pobles. Van comentar que era difícil engegar-ho. Els participants van decidir parlar de les propostes en la propera reunió.

Va ser la que va tenir lloc el 2 de novembre. Van tornar a parlar del consell del poble i van deixar oberta la possibilitat de crear-lo en qualsevol moment del mandat. Van llegir el reglament de participació de Vilademat per tal d'evitar que els articles es tapin els uns als altres.

Els de l'Associació de Pares van proposar una reunió popular, on els veïns puguin expressar les seves propostes. La resposta dels representants de l'Ajuntament va ser aprofitar la reunió informativa compromesa per cada 6 mesos. També van parlar d'un reglament per a voluntaris.

Núria Roig ha explicat que la participació ciutadana formava part de la proposta electoral d'Independents per Argelaguer (IPA) i ara la comencen a treballar.