La farinera borda mata. Encara que si s´arriba a temps a l´hospital un pot sortir-se´n i evitar la fallada hepàtica fulminant que provoca. Ara mateix hi ha un matrimoni estranger a l´hospital Josep Trueta de Girona tractant-se contra l´enverinament provocat per la ingesta d´amanita phalloides. Els dos pacients van ingressar el 31 d´octubre amb diarrees, vòmits i dolor abdominal tipus còlic -símptomes clàssics de la phalloides- que van fer activiar als serveis d´urgències el protocol contra la intoxicació.

La parella havia menjat els bolets el dia abans, de manera que la intoxicació resultava greu. La sort és que ambdós van començar a sentir els símptomes relativament aviat ­-els efectes de la farinera borda poden aparèixer passats dos dies, quan l´atac al fetge està molt avançat- i l´hospital va prendre´ls mostres d´orina per enviar-les al Clínic de Barcelona, per tal que analitzés si hi havia restes de phalloides.

Les anàlisis van confirmar que el matrimoni havia menjat farinera borda. L´home, va haver de ser traslladat a l´hospital Clínic perquè es trobava en estat molt greu i requeria ingressar a la Unitat de Cures Intensives per medicar-lo i veure la seva evolució. Davant la millora que va experimentar va tornar a ser enviat a l´hospital Trueta, on ahir encara estava ingressat però evolucionava favorablement, així com la seva dona. En els casos on se sospita de al ingesta de phalloides se subministra immediatament silibilina, que és un antídot que impedeix l´absorció hepàtica de les toxines d´amanitina.

L´ingrés d´aquesta parella per intoxicació de bolets ha fet pujar a 7 les persones que han ingressat al Trueta des del passat agost. D´aquestes, només el matrimoni ha requerit hospitalització, la resta d´afectats no van arribar al perill mortal, ja que no tots els bolets perillosos poden comporten la mort.

L´hospital Santa Caterina de Salt també ha registrat ingressos per intoxicacions (4).

En total, hi ha hagut 11 ingressos per ingestes de bolets, quan l´any passat la xifra es va elevar a 35 persones intoxicades, una de les quals va acabar morta.

Les dades no són definitives perquè encara no ha acabat la temporada boletaire, que si el vent no fa acte de presència es veurà afavorida per les darreres pluges abans no comencin les gelades intenses i les nevades.

Una víctima el 2014

La darrera mort a causa de farinera borda a la província de Girona es va produir el 22 d´octubre de l´any. Lidia Mas Gallego, de 56 anys, havia rebut l´alta de l´hospital Santa Caterina dos dies abans, igual que el seu marit. Les analítiques indicaven que havia menjat amanita phalloides, no així el seu marit, que va patir una intoxicació per altres bolets.

Per la seva banda, el Departament de Salut ha elaborat un comunicat instant la població a collir només els bolets que coneguin sense gènere de dubte perquè «el desconeixement i la confusió de bolets tòxics amb altres espècies comestibles d´aspecte semblant fan que cada any es produeixin intoxicacions». A Catalunya hi ha un centenar d´espècies tòxiques. I s´ha d´afegir que els bolets de parcs i jardins de ciutats o propers a les carreteres s´han d´evitar perquè acumulen metalls pesants i químics de les indústries i els cotxes.

Des de l´any 2010 fins el 2014 hi ha hagut a Catalunya 30 brots d´intoxicació per bolets, amb 92 persones afectades, 23 hospitalitzades i 3 defuncions. A més, s´han atès 190 persones a tot Catalunya per aquest motiu.