El Jutjat Contenciós-Administratiu 1 de Girona ha donat la raó a l'Ajuntament d'Olot i declara legals el pagament de la quota de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

La Delegació del Govern de Catalunya havia demandat el pagament perquè considerava que el pagament de la factura suposava una «vulneració dels principis d'objectivitat i imparcialtat» de l'Ajuntament i que s'utilitzaven mitjans econòmics per a finalitats diferents dels assignats «per l'ordenament jurídic a les entitats locals».

L'advocat de l'Ajuntament, Andreu Garriga -Garriga Pradas- va negar que s'haguessin vulnerat els principis d'objectivitat, imparcialitat i legalitat perquè, entre altres coses, la Delegació del Govern no va impugnar el procés associatiu d'Olot a l'AMI i, per tant, cal entendre l'abonament de la quota com la conseqüència d'aquesta integració associativa.

El Jutjat no ha desestimat el recurs de la Delegació del Govern indicant que els municipis «tenen dret a integrar-se en associacions per a la protecció i promoció dels seus interessos comuns, objectius que pot complir l'AMI segons els seus propis Estatuts».

Entén el jutge que si bé és cert que l'AMI té finalitats vinculades a la independència també té objectius relatius al foment i la defensa dels drets nacionals, del finançament municipal i de la promoció d'àmbits empresarials i finançers.

«Això permet considerar que l'AMI serveix a altres finalitats que poden incardinar-se en el foment de la cultura pròpia del poble català i la promoció de l'autonomia», indica la sentència.