Àlex Sáez marxa del Congrés amb un cert enyor. Sobretot de la figura de Lluís Maria de Puig. Segons Sáez, «ens faria molta falta el seu criteri en els moments que vivim». «En certa manera sento que vaig agafar el relleu de Lluís Maria de Puig, a qui amb el pas del temps tinc cada vegada més present. Va ser un dels polítics més rellevants de la història del nostre partit».

Sáez es retira com a diputat amb un balanç de 907 iniciatives parlamentàries, 24 preguntes orals, 848 preguntes escrites i 35 sol·licituds d'informes; així com 148 intervencions parlamentàries, 42 de les quals en el Ple del Congrés i 106 a les comissions. Sáez acaba com el diputat del PSC que més intervencions ha fet en el ple del Congrés durant la darrera legislatura.

«Estic agraït que el partit hagi posat els recursos i m'hagi permès exercir la representació dels socialistes de les comarques gironines al Congrés. Ha estat un honor i un privilegi. Ha estat una etapa de dotze anys plenament satisfactòria i estic segur que el nostre candidat, Marc Lamuà, serà un excel·lent diputat», va concloure Sáez.

En el costat negatiu, Sáez lamenta que «la N-II desdoblada no la veurem mai més i em sap greu que en part sigui culpa nostra per no haver-la fet a temps, quan governàvem a Madrid».

L'encara diputat cessa del seu càrrec com a membre nat a l'executiva de la federació del PSC, es manté com a militant de base a l'Agrupació de Girona i ha reprès l'activitat com a advocat a la ciutat.

Sobre el futur més immediat, creu que «amb Sánchez s'obre la possibilitat de refer els ponts de diàleg i s'obre un camí de reformes per fer més còmode l'encaix de Catalunya a Espanya», va expressar el diputat.

Sáez ha estat l'home de política exterior del grup socialista al Congrés. Ha estat ponent de tres lleis i el portaveu que ha debatut com a oposició al ministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo (PP), i que l'ha portat a ser la referència del PSOE en les qüestions essencials de política exterior. Al mateix temps ha participat en totes les reformes del Codi Penal de les últimes tres legislatures, en la llei de devolució dels papers de Salamanca. Sáez recorda haver estat present a la proclamació de Felip VI com a rei al Congrés i en el ple d'aprovació del Nou Estatut de Catalunya: «Són dos grans moments històrics en els quals va ser un privilegi haver pogut ser present», va concloure.