La Generalitat farà un pla per la cinglera de Castellfollit de la Roca

L'Institut Geològic de Catalunya preveu fixar blocs i facilitar el drenatge de les aigües pluvials amb una millora de les clavegueres

06.11.2015 | 07:05

La directora general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Marta Subirà, ha acordat amb l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l'Institut Geològic de Catalunya treballar conjuntament en un pla integral de conservació de la cinglera per establir i xifrar les actuacions que cal fer-hi. Subirà, representants del Parc, de l'Institut i l'alcalde ahir van reunir-se a la biblioteca del poble.
A la sortida, Subirà va subratllar que la cinglera forma part del patrimoni del país. Va apuntar que els reunits marquen en quatre anys el temps suficient per tenir enllestit el pla. Segons Subirà, el primer que faran serà una diagnosi per saber quina és la situació actual a nivell d'estudis geològics i de vegetació per després definir les actuacions i xifrar-ne el cost.
El pas següent al pla, segons va dir, serà buscar els recursos. Sobre els diners, va apuntar que el Govern hi participarà alhora que estudiaran també buscar ajuts de fons europeus. «Serà un pla que s'adaptarà a les necessitats de la cinglera», va afegir Subirà.
Fa uns mesos, l'alcalde, Miquel Reverter (ERC), ja reclamava la necessitat d'un pla integral després de l'ultim despreniment l'agost passat. Va recordar que la situació de la cinglera no és crítica però que cal fer-hi actuacions per, segons va dir: «Evitar que s'acceleri la degradació». Per això,va afegir: «Cal la implicació de totes les administracions».
Miquel Reverter també va agrair l'interès de la Generalitat pel problema, tot defensant que la cinglera no és només una imatge de postal reconeguda en l'àmbit mundial sinó que és un patrimoni que cal conservar.
Reverter va voler deixar clar que la situació de la cinglera no és crítica, però -segons ell- cal emprendre mesures de conservació. Va dir: «De situacions de risc sempre n'hi ha -va seguir-: Sempre que hi ha una llevantada hi ha un petit risc de despreniment, per això cal un pla general». També va indicar que el pla servirà per alentir el procés de degradació, que ja es produeix de forma natural.
Reverter (ERC) va assegurar que una de les prioritats del seu equip de govern és trobar una solució a la degradació de la cinglera. Per això, va reclamar la implicació de totes les administracions. Va justificar la petició d'ajuda amb dos arguments. El primer és que Castellfollit és un municipi molt petit i el segon és que l'Ajuntament ha d'afrontar un deute del 140%.
Des de l'Institut Geològic de Catalunya tenen clar quin es el principal problema de la cinglera: l'aigua. Segons ha explicat el seu director adjunt, Antoni Roca, el risc de despreniment es produeix sobretot quan hi ha fortes pluges, més que no pas per la vegetació del voltant.
Per això, preveuen que caldrà implementar mesures centrades a fixar alguns blocs de la cinglera. També han previst facilitar el drenatge de les aigües pluvials per tal d'evitar que s'infiltrin per la columna de basalt, tot debilitant-la. Per aconseguir-ho caldrà estudiar millores en el clavegueram de la zona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema