Els síndics locals alerten que la crisi pot consolidar una «societat dual»

Augmenten les peticions d'ajuda de ciutadans que tenen feina però no poden pagar el lloguer

06.11.2015 | 07:05
D´esquerra a dreta, Joan Barrera i Ramon Llorente, ahir a Girona.
D´esquerra a dreta, Joan Barrera i Ramon Llorente, ahir a Girona.

Els síndics locals de Catalunya han demanat a les administracions un «compromís ferm i de país» per evitar que amb la crisi es consolidi «una societat dual». Segons asseguren, les conseqüències de la crisi econòmica es continuen notant i això es reflecteix en les seves oficines.
Durant el 2014, han fet 20.359 actuacions i han aconseguit que el 68% de les queixes es resolguin en favor del ciutadà. Alerten que l'habitatge continua essent un dels problemes principals. Segons el vicepresident del Fòrum SD, Joan Barrera, destaca l'augment de casos de persones que van a les oficines del defensor perquè, malgrat treballen, no tenen prou ingressos per pagar el lloguer i fer front també als serveis bàsics.

Problemes per pagar el lloguer
Més enllà de les dades quantitatives, els síndics han aprofitat la trobada per alertar de diverses casuístiques conseqüència de la crisi econòmica. Segons va explicar el vicepresident del Fòrum SD i síndic de Cornellà de Llobregat, Joan Barrera, si fa uns anys atenien consultes de persones que no podien pagar la hipoteca i intentaven fer de mediadors amb el banc, ara els problemes pel que fa a l'habitatge tenen més incidència en el lloguer.
En aquests casos, els síndics no disposen de recursos econòmics per ajudar les famílies però sí que poden orientar-les i acompanyar-les perquè vagin als Serveis Socials o bé intentin accedir a ajudes d'altres administracions. «Sovint arriba gent que va molt perduda i que no sap com afrontar el problema», va afirmar Barrera. Ell mateix va explicar que moltes de les consultes relacionades amb habitatge són de persones que, malgrat tenir feina, tenen uns ingressos massa baixos i no poden pagar el lloguer. Això, sumat al fet que tampoc arriben sovint a poder satisfer factures de serveis bàsics o a alimentar els fills. Malgrat no tenir dades, Barrera va alertar que és una tendència que va en augment i que demostra que la crisi s'està «perpetuant».
En aquest sentit, va voler llençar un missatge d'alerta a la societat i a totes les administracions, a la qual també s'hi va sumar el president del Fòrum SD i defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, que va reclamar que els ajuntaments han de gaudir de millor finançament perquè són el primer esglaó d'atenció als ciutadans. «L'administració més pròxima al ciutadà és l'ajuntament i no està ben tractat a la llei», va lamentar.
D'altra banda, els síndics van aprofitar la trobada per demanar al nou Parlament que si aborda la reforma de la Llei de governs locals reconegui i reguli la figura del síndic local. Segons Barrera, aquest és ja un compromís que va prendre l'antic Parlament però que no es va arribar a materialitzar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema