La Fundació La Marató de TV3 finançarà amb prop de 600.000 euros tres projectes del Centre de Genètica Cardiovascular de Girona per investigar malalties cardíaques. La fundació ha anunciat aquesta setmana els 43 projectes de recerca als quals es destinaran els fons de La Marató del 2014, centrada en les malalties del cor, i n'ha escollit tres del centre de recerca vinculat a la Universitat de Girona i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), que rebran gairebé 200.000 euros cadascun.

Els tres estudis gironins reconeguts en aquesta edició de La Marató estaran desenvolupats pel doctor Ramon Brugada, el doctor "scar Campuzano i la doctora Fabiana Silvia Scornik Gerzenstein. Disposaran de tres anys per avançar en el tractament i diagnòstic de les malalties cardíaques i els resultats es donaran a conèixer el 2020 en un simposi científic.

El cardiòleg banyolí Ramon Brugada dirigirà un projecte per investigar les bases moleculars de la miocardiopatia aritmogènica i les seves implicacions clíniques, amb l'ús de pacients i models animals i cel·lulars. Rebrà un finançament de 199.375 euros.

Pel que fa a la investigació del doctor "scar Campuzano, estarà finançada amb 187.938 euros, i es centrarà en el cribratge electrocardiogràfic i genètic dels nounats per a la detecció del risc de mort sobtada.

La tercera recerca, impulsada per la doctora Fabiana Silvia Scornik Gerzenstein, proposa l'ús de cèl·lules mare induïdes pluripotents provinents de pacients amb síndrome de Brugada. Becat per La Marató amb 185.500 euros, pretén aprofundir en l'estudi de les alteracions elèctriques i en els desencadenants de la mort sobtada.

Quaranta projectes becats

Els fons recaptats en l'última edició de La Marató de TV3 han permès becar 43 projectes liderats per una setantena de científics. Els treballs, 22 d'unitaris i 21 de coordinats, es desenvoluparan en 35 centres d'investigació de primera línia, i establiran xarxes de recerca entre equips catalans, de l'Estat espanyol i d'àmbit internacional.

Els 121 estudis presentats a la convocatòria d'ajuts van ser avaluats per 59 persones especialitzades en malalties del cor d'àmbit internacional en un sistema ?d'avaluació d'experts coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS).