L'exdiputat al Parlament de Catalunya i exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo (CDC) ha sigut condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a 9,5 anys d'inhabilitació per exercir un càrrec públic de gestió municipal i a pagar 450.000 euros de multa per haver acceptat regals d'un empresari rus a canvi d'afavorir-lo en els seus projectes urbanístics mentre estava al capdavant del consistori -cas?Clotilde. Fiscalia demanava 17 anys d'inhabilitació i 2,5 anys de presó.

En aquesta sentència també es condemna pels mateixos delictes -suborn i prevaricació- l'exregidor d'Urbanisme Josep Valls (CDC) a 8,5 anys d'inhabilitació més el pagament de 300.000 euros de multa, i l'empresari rus Andrei Petrov, presumptament vinculat a la màfia russa, a 7 anys d'inhabilitació i el pagament de 450.000 euros. Han quedat absolts l'arquitecta de Petrov, Pilar Gimeno, i l'expresident del Club d'Hoquei de Lloret, Josep Perarnau.

La resolució judicial, que ha calcat el relat de fets provats realitzat pels fiscals anticorrupció, compta amb el vot particular del president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, que discrepa de les penes imposades i de la consideració dels fets -vegin peça adjunta. Els altres dos membres del tribunal, Enric Anglada i Jesús Barrientos, consideren que a partir de l'any 2008 Crespo i Valls van instar Petrov a finançar els clubs d'hoquei i futbol de la localitat -90.000 euros anuals- a canvi de facilitar-li la construcció d'un centre comercial a l'antiga plaça de braus i bonificar-li l'ICIO en un 50% declarant l'obra d'interès públic, cosa que li va estalviar 133.754,23 euros.

Entre els tres hauran de retornar a l'Ajuntament aquest import deixat de percebre amb la condonació, més els interessos, fiances i taxes impagades que, de forma subsidiària, assumpirà l'empresa del rus, Diag?nostic Devlopment Company (DDC). La sentència també indica que l'empresari hauria regalat a Crespo un rellotge de 2.200 euros i pagat un cap de setmana en família a Rússia per 3.235 euros, i l'obliga a abonar aquests diners.

En els fonaments jurídics de la sentència es descarta que el finançament esportiu fos un «mecenatge altruista» perquè només quan Petrov pretén construir el centre comercial «és que proposa el patrocini» i «no té sentit que li ho refereixi a l'alcalde però a ningú més que tingués responsabilitats en els clubs». D'aquí que l'expresident resulti absolt, ja que no es pot acreditar que n'estigués al corrent.

A canvi del patrocini, DDC, que el 2007 va subrogar el conveni per edificar la plaça de braus signat un any abans per una altra empresa -Zulueta SL-, va poder seguir endavant amb les obres sense complir algunes de les clàusules estipulades tals com la presentació d'un aval d'1,9 milions o l'escriptura de l'obra. És a dir, va tirar endavant el projecte sense que l'Ajuntament disposés de cap garantia.

Pel que fa a la bonificació del 50% en l'ICIO, la sentència entén que es va tractar d'una decisió arbitrària i injusta perquè les Ordenances Fiscals no podien considerar el centre comercial com una obra d'especial interès municipal. A banda que havia de ser l'interessat qui sol·licités l'exempció i DDC només ho va fer quan se li va comunicar que la liquidació provisional de l'ICIO ascendia a 267.508,46 euros. La bonificació es va aprovar el 3 d'abril de 2009 en un plenari municipal amb els vots a favor dels regidors de CiU i PP. Crespo no hi era en estar de baixa per malaltia.

A banda d'aquest procediment, l'Audiència Nacional encara té oberta la causa pel presumpte blanqueig de 56 milions d'euros en el que hauria contribuit Petrov a base d'inversions a la Costa Brava per donar sortida als diners de les màfies russes Solntsevskaya i Solomonskaya i que, precisament, van ser el detonant del cas Clotilde jutjat al TSJC.